IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Черна гора с 19% спад от март 2008

Жилищните цени в средния ценови сегмент в Подгорица са били между 1000 и 2000 евро на кв. м, в зависимост от локацията и нивото на завършеност

12:08 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в Черна гора с 19% спад от март 2008

Цените на жилищата в столицата на Черна гора Подгорица са се понижили с 19,3% от март 2008 г. насам до средно 1402 евро на кв. м. Спадът от ноември досега е 7,4%.

Средната цена на къщите на кв. м е отчела спад от 7,4% от ноември до 1 325 евро, сочи доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

През първата половина на годината жилищните цени в средния ценови сегмент в столицата са варирали между 1000 и 2000 евро на кв. м без ДДС, в зависимост от локацията и степента на завършеност. Цените на луксозните жилища в най-атрактивните райони са били между 3 000 и 3500 евро.

Най-висока строителна активност и най-високо ниво на усвояване са отчетени в средния ценови сегмент. По-голямата част от проектите са с между 20 и 40 апартамента, което гарантира бързия ход на продажбите. Последните обикновено започват „на зелено“ и често всички апартаменти се продават преди края на строителните работи, се казва в доклада.

Значително забавяне отчита и пазарът на ваканционни имоти по адриатическото крайбрежие на Черна гора. Тъй като той е зависим почти изцяло от инвестициите на чуждестранни купувачи, този пазарен сегмент регистрира рязък спад с понижения интерес от тяхна страна.

Жилищният сегмент в Черна гора все още е най-активният сегмент на пазара на имоти в страната, въпреки че поради глобалния икономически спад много от проектите са били отменени за неопределено време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още