IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Дубай откриват метро, имотите около него поскъпват

За 40% от населението близостта на жилището им до метрото вече става решаващ фактор

10:29 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Дубай откриват метро, имотите около него поскъпват

В Дубай днес се открива метрото, което е с дължина 52 км и има 29 станции, съобщи Прайм-Тасс. Стойността на инвестицията в него е около 4,5 млрд. долара.

Метрото ще свързва едни от най-важните локации в града като Дубайския международен финансов център, Центъра за международна търговия, летището, Емиратс Тауърс, Интернет сити и др.

Максималната скорост на подземната железница, която ще се движи от 6 часа сутринта до 11 часа вечерта, ще е 110 км/ч, а влакчетата ще минават през 10 минути. Първият от 5-те вагона на влакчетата на метрото ще е луксозен.

Цената за дубайското метро, в зависимост от продължителността на пътуването, ще е между 0,5 и 1,3 долара, като превозът през първия половин час сутринта ще е безплатен.

Анализатори коментират, че размерът на инвестицията в метрото в Дубай, като се има предвид дължината му, е съпоставим с този за московското метро, т.е. около 146 млн. долара за км.

Дубайските власти разчитат, че метрото ще превозва 27 хил. пътници на денонощие и около 355 млн. човека годишно. Това ще разтовари с около 17% движението по пътищата, за които годишно се изразходват около 1 млрд. долара за ремонти от претоварване. Според предвижданията приходите от метрото, чието строителство е финансирано от държавата, ще бъдат около 460 млн. долара годишно.

Освен това, според резултатите от социологическо допитване в Дубай, сега вече за 40% от населението близостта на жилището им до метрото става решаващ фактор. Това ще се отрази на цените на имотите и тези в близост до метростанциите ще поскъпнат, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още