Само 93 от около общо 3015 обекта за подслон (или 3% от всички), занимаващи се с хотелиерство и ресторантьорство, имат сертификати за качество, показват данни на развиващата дейност у нас сертифицираща организация.
По ISO: 9001 са сертифицирани 61 обекта, по ISO: 22000 (система за управление на храните) – 13 обекта, а 19 обекта са сертифицирани по НАССР („Анализ на опасностите и контрол на критичните точки“).
Проучването е предизвикано от зачестилите през този сезон коментари и незадоволителни оценки на обслужването и условията от страна на туристите, обясняват от СЖС България.
Сертификацията по НАССР не е задължителна според българското законодателство, но е важен критерий за добри практики в хотелиерския бранш, тъй като системата се концентрира върху предотвратяване възникването на опасности, които биха застрашили здравето или дори живота на клиентите.