IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителни фирми в София укрили общо 29 млн. лв. данъци и осигуровки

Най-голям е делът на укрития ДДС

12:52 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Строителни фирми в София укрили общо 29 млн. лв. данъци и осигуровки

Общо 29 млн. лв. укрити данъци и осигуровки дължат на бюджета строителни фирми в София, обявиха от Национална агенция за приходите (НАП).

Задълженията са установени от столичните инспектори на НАП след приключване на 88 ревизионни производства.

Най-голям е делът на укрития ДДС, следват задълженията по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) и осигурителните вноски.

Допълнително начисленият ДДС и дължимите лихви за забава възлизат на 26 млн. лв.

В края на миналата година столичната НАП стартира засилени проверки на строителните фирми заради риска от укриване на значителни по размер задължения в този бранш. Бяха възложени ревизии на 91 компании, от които три все още не са приключили.

По време на т.нар. „строителен бум“ у нас на много строителни фирми е възстановяван данъчен кредит за текущите строителни дейности. Към момента сградите вече са завършени и въведени в експлоатация. След продажба както на строящите се, така и на завършените обекти фирмите би следвало не само да „върнат“ ползвания вече данъчен кредит, но и да начислят и внесат допълнително ДДС от извършените продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още