IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 40% спад отчитат в цените на жилищата в Румъния за полугодието

Средният спад за жилищата старо строителство е 23%, а за ново – 17%

16:50 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
До 40% спад отчитат в цените на жилищата в Румъния за полугодието

Цените на жилищата в Румъния, изчислени в румънски леи, са се понижили с между 10 и 40% през първите шест месеца на годината в сравнение с края на миналата година, сочат данни на компанията за оценки на имоти Darian.

Средният спад за жилищата старо строителство е 23%, а за ново – 17%.

„Понижението на (разходите) за строителство и труд позволи на предприемачите да се опитат да адаптират предлагането към основните клиентски сегменти“, казват от компанията.

Почти във всички главни региони на страната цените на старите имоти са се понижили в по-голяма степен от новите. Изключение е Бая Маре в северната част на страната, където цените на новите апартаменти са се понижили с 35%, а тези на старите – с 25%.

За жилищата старо строителство в Букурещ спадът е 33%, а за новите – 25% в сравнение с края на 2008 г.

„При все това Румъния остава пазар с парадоксална статистика. Въпреки че над 80% от румънците притежават недвижим имот, търсенето на жилища остава високо“, се казва в проучването.

„Обяснението може да се търси в повишената миграция от провинцията към градските части – тези, които вече имат имот в провинцията, се преместват в градовете, където жилищата са по-скъпи“. Наред с това според компанията високото търсене се дължи и на културния фактор, че румънците имат нужда да притежават пространството, което обитават, както и на ниското ниво на инвестиционна образованост по отношение на недвижимите имоти сред купувачите.

Въпреки свободните спадове през първото полугодие програмата на правителството за помощ при покупка на първи дом вече е спомогнала за поляризация на цените, казват от компанията, цитирани от румънското издание Curierul National.

Имотите на стойност между 50 и 70 хил. евро са се стабилизирали около максималната граница на държавната гаранция за жилищата от 60 хил. евро.

Имотите с продажна цена от 54-58 хил. евро бързо са били адаптирани към тази граница веднага след като е била обявена програмата. Понижаването на по-скъпите имоти до тези нива пък се забелязва главно при предприемачи, които се намират под финансов натиск.

В началото на годината от компанията прогнозираха до 50% спад при жилищата в Румъния през 2009 г., докато цената на земята може да се понижи с до 90%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още