IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязък ръст на свободните офиси в Европа

Все повече незаети офиси, падащи наеми и увеличаващи се стимули за наемателите в Европа, Близкия изток и Африка бележат първото полугодие

14:34 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рязък ръст на свободните офиси в Европа

Рязък ръст на незаетите офис площи, продължаващ спад на наемните нива и голямо увеличение на стимулите, предлагани на наемателите в Европа, Близкия изток и Африка през първото полугодие отчитат от консултантската компания Colliers International.

Не всички пазари обаче са станали жертва на пагубните ефекти от кризата, сочи докладът. Големите спадове на наемите в Дубай и Москва, в комбинация със засиления паунд, са извели пазара в Уест Енд в Лондон отново на върха на класацията на най-скъпите офиси в региона.

С продължаващите икономически трудности на всички региони и със слабото търсене на офис площи делът на незаетите площи в Европа, Близкия изток и Африка се е повишил до 9,7% в средата на годината. Това представлява ръст от цели 2 процентни пункта за първите шест месеца, като нивото е най-високо от 2004 г. насам, сочи доклад на компанията.

„Въпреки че повишението в незаетостта е факт за целия регион, то е най-тежко за Балтийските държави, Ирландия, Румъния, Турция, Украйна, Обединените арабски емирства и Великобритания“, казва Крейг Сачуел от Colliers.

На осем пазара от региона делът на незаетите площи в момента е над 20%.

Кейт Лолър, координатор "Регионални проучвания" в Colliers, сравнява ситуацията с преди шест месеца, когато най-високото ниво бе 15%.

„Въпреки че в целия регион има данни за покачващи се нива на свободни площи, най-големите ръстове са отчетени в Източна Европа и Близкия изток. На някои от по-новите пазари все по-разпространена става практиката за преотдаване на площи (на вторичния пазар), което означава, че всъщност нивото на незаетост е дори още по-високо, отколкото сочат данните.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още