IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румънски банки започват продажба на отнети имоти за милиони евро

Някои от най-атрактивните оферти обаче, на цени от 20 до 40% по-ниски от пазарните, не се обявяват на сайтовете на банките

12:47 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Румънски банки започват продажба на отнети имоти за милиони евро

Банките в Румъния са започнали да продават стотици жилища и парцели, отнети от собствениците, на стойности, започващи от 5 хил. евро и достигащи стотици хиляди, дори милиони евро.

По този начин банките се стремят да си възстановят просрочените кредити от клиентите си, като повечето от търговете за имотите се провеждат под формата на закрити аукциони без да се обявяват пред обществеността, пише ZF.

Някои от най-атрактивните оферти, на цени от 20 до 40% по-ниски от пазарните, не се обявяват на сайтовете на банките, с изключение на Raiffeisen Bank и Bank Leumi.

В някои случаи банките трябва да провеждат търга няколко пъти, за да достигнат продажбена цена, която би им позволила да възстановят кредитите си.

За разлика от американския пазар, където банките публикуват аукционите за имоти на специализиран сайт, в Румъния финансовите институции не са задължени да публикуват търговете на своите сайтове и в медиите, пише изданието.

На своя сайт Raiffeisen Bank в Румъния има над 10 обяви за предстоящи аукциони за продажбата на имоти в различни части от страната.

Един от тях е за продажбата на тристаен апартамент в северната част на Букурещ с площ от 59 кв. м с начална цена от 176 хил. леи. (41 500 евро).

Двустаен апартамент с обитаема площ от 48,68 кв. м в окръг Ботошани в северна Румъния се продава на търг с начална цена от 97 500 леи (близо 23 хил. евро). Стартовата цена за строителен терен от 1072 кв. м в същия окръг пък е 139 500 леи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още