IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японска компания в знакова сделка с 6-годишен безплатен офис наем в Лондон

Стимулите по сделката, предложени на наемателя, се изчисляват на над 100 млн. паунда

12:34 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японска компания в знакова сделка с 6-годишен безплатен офис наем в Лондон

Сделката на японската индустриална и финансова група Nomura за почти 6-годишен безплатен наем за площите в новия й главен офис в лондонското Сити, сключена по-рано тази седмица, показва колко е голям спадът на пазара и на какви компромиси са готови наемодателите, за да си осигурят висококачествени и дългосрочни наематели.

В 12-етажната сграда Watermark Place ще работят близо 4 хил. служители на компанията, много от които ще се пренесат от сградата на Lehman Brothers в Канари Уорф, пише FT.

По данни на Drivers Jonas - компанията консултант, работила по сделката, това е най-голямата сделка по наемането на спекулативно построени офис площи в Ситито с обща площ 540 хил. кв. фута (50 170 кв. м). Според компанията стимулите, предложени на компанията под формата на безплатен наем са на стойност общо над 100 млн. паунда. Разходите за наем след изтичане на гратисния период ще бъдат около 22 млн. паунда на година.

Това е поредната и засега най-голямата сделка за офис наем, която включва гратисен период от няколко години, през които наемателите не плащат или плащат много нисък наем.

Икономическият спад засегна търсенето на нови офиси, особено в банковия сектор, в който бяха предприети мащабни съкращения на работна ръка.

Въпреки това брокери от Ситито се надяват, че сделката с Nomura може би бележи повратна точка за пазара, още повече, че тя идва в момент на повишен оптимизъм на финансовия сектор.

Компанията няма да плаща наем за офиса си до 2015 г., което е почти шест години от договора с обща продължителност от 20 години.

Поради това споразумение компанията никога няма да трябва да плаща първоначалните 40,5 паунда за кв. фут (436 паунда на кв. м), договорени за първите пет години, като дори след преразглеждането на договора наемът е с фиксирано максимално ниво от под 50 паунда на кв. фут.

Компанията обаче ще трябва да поеме разходите по довършителните работи на офис площите, които обикновено се покриват от наемодателя.

По мнението на Марк Летбридж, партньор в Drivers Jonas и консултант на Nomura, на сделката може да се гледа като на дъното на наемния цикъл за качествени офис площи в Ситито.

Собствениците на сградата Oxford Properties и UBS също са доволни от сделката, което демонстрира колко важно е осигуряването на дългосрочен и надежден наемател при сегашния пазар, пише изданието.

Алтернативата би била площите да бъдат отдадени на множество по-малки наематели, което вероятно би оставило част от сградата празна за известно време и би довело до повишени разходи за маркетинг.

Пазарната ситуация на офис наемите в Ситито се промени значително през последните две години. По данни на Drivers Jonas делът на незаетите площи там се е покачил до 10,2% сега, което е почти двойно в сравнение с нивото през 2007 г. Наемите, от своя страна, са спаднали повече от наполовина от своя пик от 70 евро на кв. фут.

Въпреки че условията продължиха да се влошават и през последните месеци, някои брокери смятат, че това вече е краят на цикъла, като много от останалите собственици на офиси на пазара вече са в сравнително по-силни позиции.

За наемателите са останали значително по-малко възможности за избор в Ситито и в Канари Уорф.

От Jones Lang LaSalle обаче казват, че все по-ясно се формира двупластов пазар, при който наемите в най-добрите и големи сгради се стабилизират, но всичко останало се намира все още под натиск.

Според компанията делът на незаетите площи във финансовите райони на Лондон може да се повиши до 14%, отчасти защото се очаква наемателите да преотдадат незаетите от тях площи на трети лица, но също и поради предлагането на нови по-малки сгради и реновирани офиси, които излизат на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още