IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Милиардерът Левиев може да загуби контрол над Africa-Israel?

Левиев обаче, собственик на 75% от компанията, която има дейност и у нас, иска опция да си върне контрола на по-късен етап

18:10 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Милиардерът Левиев може да загуби контрол над Africa-Israel?

Въпреки че официалните преговори между израелската група за имоти Africa-Israel Investments Ltd. и нейните облигационери все още не са стартирали, зад кулисите вече има разговори между компанията и някои институционални инвеститори. Основният въпрос е контролът на председателя Лев Левиев върху изпадналата в затруднение империя за имоти, пише израелското бизнес издание Globes.

Левиев притежава 74,8% от компанията, като всичките му акции в момента са използвани като гаранции пред банките.

Според различни източници милиардерът Левиев е готов да отстъпи контрола над компанията в рамките на споразумение с кредиторите, според което част от дълга на Africa-Israel ще бъде конвертиран в акции.

Левиев обаче настоява да получи опция да си възвърне контрола на по-късен етап, когато стойността на имотите на компанията се увеличи и нейната позиция се подобри, така че да може да си изплати дълговете.

Миналия месец бе съобщено, че компанията е предприела „битка за оцеляване“, тъй като трябва да си осигури средства за плащания по заеми след 2010 г.

Въпреки това засега банките и институционалните инвеститори не приемат искането на Левиев. Ако кредиторите се съгласят на подобно споразумение за конвертиране на значителна част от дълга на компанията в акции, дяловете на акционерите ще се понижат до голяма степен, което теоретично ще доведе до рязък спад в цената на книжата, пише изданието.

Акциите на Africa-Israel изгубиха още 10% от стойността си по време на търговията днес, понижавайки се до 43,3 израелски шекела (11,38 долара) за брой, с което пазарната капитализация на компанията стана 2,66 млрд. шекела. Цената на акциите днес е с 30% по-ниска в сравнение с неделя, когато компанията публикува финансовия си отчет за второто тримесечие и обяви, че ще има проблеми с обслужване на дълга си. Дълговете на компанията в момента са на стойност 10 млрд. шекела (2,63 млрд. долара).

Говорител на Africa-Israel е казал, че компанията не коментира слухове.

У нас компанията развива дейност чрез своето дъщерно дружество AFI Europe. То има няколко проекта в София, сред които са жилищните комплекси Vitosha Tulip, Lagera Tulip и Malina Tulip в София, офис комплекс във Варна  и логистичен парк в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още