IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът налага мораториум върху заменките

Предвижда се мораториумът да продължи до приемането на нов закон, уреждащ посочените въпроси

14:50 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът налага мораториум върху заменките

Народното събрание по всяка вероятност тази седмица ще вземе решение за налагане на мораториум върху т.нар. заменки на държавни гори и други земи, съобщи днес пред журналисти министърът на земеделието Мирослав Найденов. 

Предвижда се мораториумът да продължи до приемането на нов закон, уреждащ посочените въпроси, т.е. няколко месеца.

Във връзка с изказвания вчера на депутати от парламентарната Комисия по земеделие и гори, които са посочили, че в новия закон при определени условия отново ще има възможност за заменки, Найденов коментира, че въпросните изключения няма да бъдат за частни лица, а само за общини – като например площи за строителство на пречиствателни станции или при строителството на обекти от национално значение като далекопроводи.

Земеделският министър потвърди, че частниците, получили вече чрез заменки държавни гори, няма да могат да сменят предназначението им.

Днес Министерски съвет официално взе решение Държавната агенция по горите, до момента на пряко подчинение на правителството, да стане Изпълнителна агенция по горите с принципал Министерството на земеделието и горите.

По думите на Мирослав Найденов така няма да се дублират дейности, а и се изпълнява лансираната преди дни идея от министъра на финансите Симеон Дянков за превръщането на сегашните държавни агенции в изпълнителни или закриването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още