IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 20% стига делът на празните офиси в покрайнините на София

Общо 250 хил. кв. м офис площи, или 17% от сегашния инвентар, се очакват на пазара през следващите 12 месеца

12:35 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
До 20% стига делът на празните офиси в покрайнините на София

Затруднените пазарни и икономически условия продължиха да оказват натиск върху всички сегменти на пазара на имоти. Секторът на офис площи обикновено е един от пазарите, които са най-пряко повлияни от икономически спад.

Подобно на останалите региони в Югоизточна Европа, София също не прави изключение, като офис сегментът в столицата отчете значителни понижения в редица показатели през последните 12 месеца.

Въпреки изключителното свиване на обема на новите проекти предлагането на нови площи продължи да се повишава и през първите месеци на 2009 г.

Предлагането в София все още значително изпреварва търсенето, в резултат на което общият дял от незаети офис площи достигна 13,5% в средата на 2009 г., сочи доклад на консултантската компания Colliers International, с който Investor.bg разполага. Делът на свободните площи в покрайнините на столицата достига до 20%.

Най-активните наематели в момента са в областта на информационните технологии и в аутсорсинга на бизнес процеси.

Понастоящем в процес на изграждане има над 850 хил. кв. м офис площи, като през следващите 12 месеца се очаква да бъдат завършени 250 хил. кв. м. Това представлява над 17% от обема на наличните площи към момента, който е около 965 хил. кв. м.

За сравнение през първите шест месеца на годината в София са били усвоени 41 хил. кв. м офис площи.

Средните нетни наеми в градския бизнес център на столицата в момента са 17 евро на кв. м на месец. За първокласните офис сгради наемите достигат 30 евро на кв. м. Към края на юни наемите на офисите клас А, намиращи се в покрайнините на София, са били средно 12 евро на кв. м.

Доходността в офис сегмента в София е 9,3%, което е сред най-високите нива в ЕС, изправервана само от някои от балтийските пазари.

От съседните пазари най-висок дял свободни офиси има Белград с 16%, а най-нисък е в Тирана с 2%. Букурещ също изпреварва София със средно 14% незаети площи. Нивото в Истанбул е 12,5%, а в Атина – 9%.

Истанбул е градът с най-високи средни наеми от 20 евро на кв. м на месец, следван от Букурещ с 19 евро и Атина, Тирана и София всички с по 17 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още