IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Една от най-големите компании за имоти в света набра $5 млрд. за 2 седмици

Компанията може да достигне 15 млрд. долара инвестиционен потенциал в зависимост от капиталовите пазари

15:55 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Една от най-големите компании за имоти в света набра $5 млрд. за 2 седмици

Канадската компания за управление на активи Brookfield обяви, че е привлякла допълнителен капитал от 1 млрд. долара от консорциум от инвеститори, с който ще придобива подценени имоти в Европа и САЩ.

Новината идва малко повече от две седмици, след като компанията съобщи, че е създала фонд с капитал от 4 млрд. долара за инвестиции в имоти в затруднено положение на глобалните пазари.

Компанията ще придобива дялове и дългове на подценени компании за имоти или портфейли от имоти, където би могла да бъде добавена стойност чрез управление на активи, пише FT.

Инвеститорите на Brookfield, сред които големи институции като пенсионни и държавни фондове, са вложили между 300 млн. и 1 млрд. долара всеки, като самата Brookfield е вложила 1 млрд. долара в новосъздадения фонд.

По думите на изпълнителния директор на компанията Рик Кларк Великобритания ще бъде един от основните пазари за първоначалните инвестиции.

Наред с това фондът ще инвестира в САЩ, континентална Европа, Австралия и Бразилия, като ще се фокусира върху почти всички видове инвестиции, обезпечени с имоти, включително дългове и дялове от частни и публични компании.

„Нашата платформа в началото на 90-те години до голяма степен бе базирана на преструктуриране (на активи)“, казва Кларк. „Според нас пазарът на имоти, повече от която и да било друга сфера на икономиката, бе засегнат диспропорционално. Отново търсим активи в затруднено положение, които се нуждаят от капитал.“

Според него инвестиционният консорциум ще разполага с потенциален капитал (заедно с дългово финансиране) за придобивания на стойност 10, дори 15 млрд. долара, в зависимост от капиталовите пазари.

Brookfield, която е листната в Ню Йорк и в Торонто, е една от най-големите компании за имоти в света, управляваща портфолио от активи на стойност над 38 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още