IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Турция 250 хил. луксозни жилища не могат да намерят купувач

Броят на непродадените жилища вероятно ще достигне 400 хил. до края на тази година, като 70% от тях ще са луксозни

11:01 | 28.08.09 г.
В Турция 250 хил. луксозни жилища не могат да намерят купувач

Треската за луксозно строителство в Турция произведе толкова голям инвентар от луксозни жилища, като в момента 250 хил. единици от този клас стоят непродадени и около 80 хил. от тях са в Истанбул, пише турското издание Hurriyet.

Изпаднали в безизходица, много от строителните предприемачи предлагат близо 50% отстъпки от цената на имотите с надеждата да успеят да ги реализират.

Броят на непродадените жилища вероятно ще достигне 400 хил. до края на тази година, като 70% от тях ще са луксозни, казват от Камарата на брокерите на недвижими имоти в страната.

През последните няколко години почти всички изпълнители бяха претрупани от поръчки за луксозно строителство, каоментират от камарата. „Почти всички проекти включваха спа, басейни, хидромасажни бани. Междувременно търсенето на такива високи жилищни стандарти в Турция не е толкова високо".

От хилядите проекти, които са в процес на строеж и повечето от които са считани за луксозни, тези с привлекателна локация се продават почти веднага. Останалите обаче продължават да изглеждат "призрачни".

Пазарът е наситен и няма нужда от повече луксозни жилища, смятат от камарата. В краткосрочен план ще се търсят основно жилища на ниски цени.

„Цените на жилищата, обявени на 1 млн. долара, се понижиха до 300 хил. долара и повечето пъти проблем е локацията", обясняват брокерите.

На година се търсят 250 хил. нови жилища в Истанбул, коментират от Turyap – франчайзингова компания за имоти. „Около 170 хил. от това търсене е от страна на средната класа купувачи, а 70 хил. жилища се търсят от семействата с относително ниски доходи. Необходимите луксозни жилища на година са около 10 хил”.

Като цяло продажбите на жилища в Турция отчетоха тримесечен ръст от 78,89%, показаха по-рано данни на турския статистически институт. Цените на имотите в шест големи турски града пък отбелязаха ръст през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още