IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Замразиха строителството на половината търговски проекти в ЦИЕ

Банките изискват много по-големи гаранции, за да осигурят финансиране за проекти за изграждане на търговски обекти

15:25 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Замразиха строителството на половината търговски проекти в ЦИЕ

Развитието на близо 50% от проектите в сегмента на търговски имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които бяха в процес на изграждане, е било спряно главно поради липса на финансиране, сочи проучване на CB Richard Ellis (CBRE).

За да осигурят финансиране за своя проект, предприемачите трябва да предоставят по-висок процент самоучастие и повече предварителни договори за наем. Въпреки това на пазара все още има апетит за нови проекти, където това е възможно.

Като цяло активността по развитие и придобиване на имоти на пазара в ЦИЕ значително се е понижила през второто тримесечие на годината. Сега осъществяването на всяка сделка отнема по-дълъг период и повече усилия. Наемателите договарят по-кратки срокове за наем и изискват по-благоприятни условия, преди да подпишат договорите.

Тези процеси важат в една или друга степен за всички пазари от региона и се обуславят от макроикономическите развития и фактори, характерни за сектора, на търговията, които имат директно отражение върху условията за развитие на сегмента на търговски площи.

България също не прави изключение от тези развития. Обемът на търговията на дребно у нас се понижи почти с 5% през май в сравнение с май 2008 г. Индикаторът за доверието в сектора отчете спад от близо 15% през юни в сравнение с ръст от над 20% година по-рано, сочат данни на Ecowin. В резултат на това България в момента е една от страните, в които сентиментът на търговците е значително под средното ниво за ЕС и продължава да се понижава, сочи информация на Евростат.

От Experian Business Strategies казват, че потреблението в България отбелязва лек спад през юни в сравнение от 5% ръст за юни на миналата година.

Повечето европейски икономики очакват свиване между 2 и 5% тази година. Средно за ЕС понижението на БВП се очаква да е 4% в сравнение със спад от 2,6%, прогнозиран за САЩ.

Въпреки че индикаторите за потребителското доверие и доверието на търговците започнаха да се повишават през последните месеци, те все още са на ниски нива. Влошаващите се икономически условия и опасенията за ръст на безработицата карат потребителите да спестяват, вместо да харчат, което засяга продажбите на дребно.

Търсенето на обекти на главните търговски улици остава стабилно през второто тримесечие, но условията в сегмента на второстепенните локации продължават да се влошават и разликата в наемите между първокласните и второстепенните локации продължава да се задълбочава. Този тренд е засвидетелстван и от проучване на консултантската компания Savills, според което разликата в доходността от първокласни и второстепенни търговски имоти сега е над 100 пункта в сравнение с 80 пункта преди две години.

Новите проекти на редица европейски пазари са били спрени поради трудности с финансирането за съществуващи проекти. В близко бъдеще това може да подложи предлагането под значителен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още