IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Расте разликата в доходността от първокласни и второстепенни офиси в Европа

Годишният наемен спад достигна 12% през второто тримесечие в сравнение със 7,5% година по-рано

11:10 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Расте разликата в доходността от първокласни и второстепенни офиси в Европа

Средната разлика в доходността от първокласни и второстепенни офис имоти в централните бизнес части на европейските градове се покачи до около 85 базисни пункта в края на второто тримесечие на годината в сравнение със средата на 2006 г., сочи проучване на консултантската компания Savills.

По време на пика на пазара разликата се бе свила до почти 60 пункта.

Сега най-голяма разлика се наблюдава в Лион, Осло и в Уест Енд в Лондон, а най-малка е в германските и италианските градове.

Според доклада темповете на спад в наемите на офис площите в Европа са отчели забавяне през второто тримесечие. Въпреки това годишният наемен спад е достигнал 12% през периода в сравнение със 7,5% в края на второто тримесечие на миналата година.

“Лекото покачване в инвестиционната активност през второто тримесечие задържа значителната промяна в доходността, отчетена през предишните тримесечия”, казва Ери Мицостериу от Европейски проучвания в Savills.

При търговските площи наемите продължиха да падат и през второто тримесечие. Средните наеми на площите на търговските улици в момента са с 4% по-ниски в сравнение с миналата година, а за търговските центрове спадът е 9%. Средната доходност и за двата типа локации се покачи със 145 базисни пункта за последните четири тримесечия.

На пазарите в Дъблин, Лисабон, Мадрид и Лондон покачването в доходността е още по-голямо и варира между 175 и 300 пункта. Разликата между доходността от първокласни и второстепенни търговски имоти също се повиши и сега е над 100 пункта в сравнение с 80 пункта преди две години.

В индустриалния сегмент доходността е средно с 83 базисни пункта по-висока в сравнение с миналата година, като там се забелязва подновен инвестиционен интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още