IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститор в молове у нас с 28 млн. евро загуба

Общата стойност на активите се увеличава до 1,01 млрд. евро от 959 млн. евро в края на юни 2008 г.

16:07 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститор в молове у нас с 28 млн. евро загуба

Компанията за търговски имоти Plaza Centers NV, която има два проекта в България, отчете нетна загуба от 28,4 млн. евро за първите шест месеца на годината в сравнение с нетна печалба от 44,5 млн. евро година по-рано.

От Plaza Centers казват, че около 30 млн. евро от загубата се дължат на неблагоприятна промяна на цените на ценни книжа, издадени от нея.

Общата стойност на активите се увеличава до 1,01 млрд. евро от 959 млн. евро в края на юни 2008 г. Към края на периода компанията разполага с оборотен капитал в размер на 711 млн. евро.

От Plaza Centers успешно завършиха програмата за обратно изкупуване на 14,5 млн. акции на средна цена от 0,53 паунда за брой. Нейната компания майка, израелската Elbit Imaging, придоби още 4,79 млн. акции, с което увеличи дела си до 73,69%.

По време на първото полугодие Plaza Centers инвестира 61 млн. евро в проекти в процес на изграждане. Тя отвори два мола в Чехия и Латвия и започна строителството на един в Полша. В началото на годината компанията придоби мажоритарен дял от компания с проект за строителството на мол в София за 7,14 млн. евро. Наред с това през периода тя увеличи дела си в проекта за изграждане на търговско-развлекателен комплекс в Будапеща, Dream Island.

От Plaza Centers съобщават, че са в напреднали преговори за създаването на смесено дружество за придобиването на търговски центрове в САЩ, заедно с Elbit Imaging.

През ноември 2007 г. компанията придоби за 38 млн. евро проект за изграждане на търговски център в Шумен. В момента се финализират работите по проектирането на мола и строителството се очаква да бъде стартирано през 2010 г.

Фазата по проектирането на центъра в София е завършила и е планирано той да бъде отворен през 2012 г. Компанията има опция за придобиване на още 24% в проекта шест месеца след началото на строителните работи.

Plaza Centers е листната на борсата в Лондон, а нейната компания майка – на Nasdaq и на борсата в Тел Авив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още