IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на незаетите офиси в Дубай достигна 25%

Очаква се още повишение на този дял с излизането на нови площи на пазара до края на годината

15:08 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Делът на незаетите офиси в Дубай достигна 25%

Общо една четвърт от офис площите в Дубай към момента са свободни, като този дял се очаква да се покачи още повече тази година с излизането на пазара на нови сгради, сочи доклад на Jones Lang LaSalle (JLL).

Покачването на обема на свободни офиси доведе до спад в наемните нива средно с 25% през второто тримесечие в сравнение с първото. Това представлява забавяне на спада в сравнение с 45% понижение през първите три месеца на годината.

„Глобалният икономически спад бе един от решаващите фактори за понижението на търсенето, тъй като много наематели свиха заеманите от тях площи, отложиха плановете за разширяване или изчакаха да видят къде ще се установят наемите“, казва Матю Хамънд, директор на JLL за Близкия изток и Северна Африка.

По време на тримесечието в Дубай са били завършени 2 млн. кв. фута (185 800 кв. м) нови офис площи, като към края на юни общият инвентар е достигнал 33,6 млн. кв. фута.

„Обикновено за развити пазари здравословни нива на незаетост са около 10%, което предоставя на наемателите повече алтернативи за избор“, казва Ахмад Саидали, директор "Инвестиции" в CB Richard Ellis (CBRE) за Дубай.

Въпреки че увеличеното предлагане на пазара е негативен фактор за наемодателите, понижените наеми в Дубай може да подобрят конкурентоспособността на емирството и да привлекат потенциални нови наематели, смятат от JLL.

В момента наемите на първокласни офис площи в Дубай са под нивата в световни центрове като Лондон, Париж, Хонконг, Мумбай и Москва.

„Пазарът премина в полза на наемателите през последните шест месеца и в редица нови сгради в Дубай могат да се намерят някои много привлекателни сделки“, казва Хамънд.

„Наемателите могат да се възползват от утрешните цени днес и да договарят наеми под сегашните офертни нива.“

От компанията очакват още понижения на средните наемни нива. До края на 2011 г. на пазара се очакват още 25 млн. кв. фута.

По думите на Хамънд много компании, които не се нуждаят от всичките площи, които са наели, ги преотдават на други наематели, което също допринася за понижението на наемите. Много компании са склонни да преотдават под наем на по-ниски нива, за да понижат общите си разходи и да запълнят празните офис пространства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още