IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в Испания се очаква да намалее с до 25% тази година

Строителството на нежилищни имоти се очаква да се свие с до 11%, а инженерното строителство да се увеличи с 3%

12:26 | 26.08.09 г.
Жилищното строителство в Испания се очаква да намалее с до 25% тази година

Активността в областта на жилищното строителство в Испания се очаква да намалее с до 25% тази година, показва доклад на Fundaciоn Laboral de la Construcciоn - фондация на заетите в строителния сектор.

Строителството на нежилищни имоти се очаква да се свие с до 11%, а инженерното строителство да се увеличи с 3%.

Спадът в активността се очаква да спре следващата година наред със спиране на увеличаването на безработицата в строителния сектор. 535 800 строителни работници загубиха работата си през 2008 г.

Фондацията прави прогнозите си на база употребата на цимент, която се понижи с 24% през 2008 г. – най-големият спад от 10 години насам. Търсенето на цимент намаля дори още повече през първите няколко месеца на 2009 г.

Намаленото търсене се обяснява до голяма степен със спада в новото жилищно строителство, който е 60% през 2008 г. и се очаква да продължи да намалява и тази година, се казва в доклада, цитиран от Spanish Property Insight.

В резултат на по-малката активност приносът на строителния сектор към брутния вътрешен продукт на страната е намалял от 18,8% до 16,6%, но все пак е над средната стойност за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още