IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските инвеститори се отдръпват от европейския пазар на имоти

През първото полугодие американските купувачи формират едва 1,6% от всички сделки с бизнес имоти в Европа

09:41 | 26.08.09 г.
Щатските инвеститори се отдръпват от европейския пазар на имоти

По време на пика на недвижимите имоти щатските инвеститори имаха огромна роля на пазара в Европа. Сега, с изключение на няколко сделки, американците се отдръпват и се превръщат вместо това в продавачи на бизнес имоти, пише WSJ.

През първата половина на годината щатските инвеститори са похарчили 407 млн. евро за бизнес площи в Европа – с 98% по-малко спрямо върха на американската активност от първата половиниа на 2007 г., когато те инвестираха 20,7 млрд. долара в европейски имоти, сочи доклад на CB Richard Ellis.

През първото полугодие на 2007 г. американските купувачи формират около 16% от всички сделки на континента. До първото полугодие на 2008 г. този дял се понижи до 9,1%, а през първата половина на тази година възлезе на едва 1,6% от всички транзакции.

„Това, което наблюдаваме, е, че глобалните инвеститори, американските институционални инвеститори, рязко се оттеглят”, казва Рей Торто от CBRE. „В момента тези, които купуват имоти, са местни и национални инвеститори. Глобалните купувачи вече са извън играта”.

Една от най-големите продажби на европейски имоти от американски инвеститори тази година е на сградата Centurium в Лондон, продадена от строителния предприемач Tishman Speyer Properties на германския фонд BVK International Immobilien-Spezialfonds за 128 млн. паунда. Tishman купи имота през 2005 г. за 100 млн. паунда и го продаде напълно усвоен. От компанията казват обаче, че не са се оттеглили напълно и обмислят някои покупки.

В друга продажба от американски инвеститор, AIG Lincoln - партньорство между подразделение на AIG и базираната в Далас Lincoln Property Company, продаде своя офис комплекс в централната бизнес зона на Варшава на германския фонд от отворен тип Deka Immobilien за 70 млн. евро. Като част от програма за набиране на средства Citigroup Inc продаде офисите си в Милано в сделка с обратно наемане за 50 млн. евро. Базираната в Денвър ProLogis пък се освободи от няколко актива, включително потрфолио от имоти в Холандия и Германия, които бяха придобити от AEW Europe за 119,5 млн. евро.

Едно от изключенията е най-голямата продажба в Европа досега тази година, която касае портфолио от 211 търговски имота на стойност от общо 669 млн. евро. Портфолиото на Dawnay Day бе закупено от британската F&C REIT Asset Management и американската AREA Property Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още