IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститори търсят апартаменти "на едро" за 20% от цените преди кризата

Офертните цени на някои ваканционни имоти на морето са паднали с до 60%, за апартаментите в по-големите градове спадът е 20-30%

16:27 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститори търсят апартаменти "на едро" за 20% от цените преди кризата

Съживяване на пазара на имоти през последните месеци отчитат специалисти в сектора, въпреки че интересът е насочен към имоти с много занижени цени и очакванията на продавачи и купувачи все още значително се разминават. Това казаха представители на пазара на недвижими имоти по време на пресконференция днес.

Допреди няколко месеца пазарът беше замрял, всички бяха стъписани и очакваха да видят каво ще се случи, коментира Валери Василев, собственик на Имоти България ООД. След февруари и март тази година обаче пазарът се раздвижи и се появиха купувачи.

Повечето от международните и някои от българските инвеститори в момента търсят възможности да закупят цели комплекси или голям брой апартаменти на цени от 20-30% от нивата, на които се продаваха преди кризата. Това са имоти на собственици в затруднено положение, като тази тенденция не може да възстанови сравнително по-големите обеми от сделки на пазара.

Василев даде пример със завършен проект на Черноморието с хотелска част, басейн и търговски площи, който се е продал за 300 евро на кв. м. Това е 60% от себестойността за построяване на проекта, но собственикът е бил притиснат да продава, каза той.

До 60% понижения

Експертите се обединиха около мнението, че цените „предлага“ в София и в другите по-големи градове са отчели спад от 20-30%. Търсене обаче има на нива до 50% по-ниски в сравнение с тези преди кризата. Преобладаващата част от купувачите и инвеститорите, които се насочват към централните части на София и Варна, очакват да купят апартамент с две спални за 100-120 хил. евро, докато предлагането за такива е на цени до 200 хил. евро, каза Василев.

Той отбеляза, че понижението на цените в морските курорти в някои случаи достига до 50-60%. В Слънчев бряг се продават апартаменти на цени от 20-30 хил. евро. Той уточни обаче, че това са главно имоти на 300 до 500 м от брега, някои от които няма да могат да се продадат през следващите 5 дори 10 години.

Цените на първа линия до морето са останали по-стабилни и при тях спадът е между 15 и 30%, смята той.

Според Василев дъното на пазара като цяло е било преди два месеца и занапред можем да очакваме нивата да започнат бавно да се стабилизират. Въпреки това пазарът няма да достигне цените отпреди кризата през следващите 5, дори 10 години, смята той. Според него вече няма да има възможности за печалба няколко пъти по-голяма от направената инвестиция.

„Ситуации, при които се купува земя за 1 евро на кв. м, прави се един ПУП и се продава за 40 евро вече няма да има“, казва той.

По думите му положението в Румъния, където имаше още по-големи инвестиции, в момента е още по-тежко. Единствено пазарът в Сърбия е по-стабилен, тъй като той не е отчел толкова бърз ръст преди кризата, изложен е в по-малка степен на световните тенденции и както преди, така и в момента, има някои ограничаващи, административни и регулаторни фактори за неговото развитие. Поради тази причина той продължава да се развива с плавни и стабилни темпове.

„Трябваше да се случи“

Според Веселина Иванова, собственик на варненската брокерска агенция Five Star Investments Ltd, която работи предимно с руски купувачи, на пазара няма криза, а по-скоро има преструктуриране и прегрупиране. Тя каза, че интересът от страна на руските инвеститори продължава, а през последния месец и половина има оживление.

Най-качествените имоти в горния ценови сегмент поддържат цената си; имотите със средно качество достигат своята реална цена; а некачествените имоти поевтиняват драстично, каза тя, като добави, че тази ситуация е логична и „трябваше да се случи“.

През предишните месеци наред с корекцията на пазара той бе задържан и от внушения за срив, предизвиквани от наши и чужди инвеститори, смятат някои експерти. Тези инвеститори са целели да понижат драстично цените, за да могат да купуват евтино. Това обаче не стана.

В момента търсене има на цени от 500-600 евро на кв. м, каза Валентин Съйков, член на управителния Съвет на FIABCI BULGARIA и собственик на „Имоти” ООД.

Рядко цените, на които купувачите сега са готови да купят, са над психологическата граница от 1200 евро на кв. м, каза той. На пръв поглед има повече оферти като предлагане, но то е стеснено от гледна точка на апартаменти, които реално могат да бъдат продадени, тъй като голяма част от продавачите не са склонни да приемат очакваните от купувачите цени, каза той.

Стеснен пазар

В момента на пазара са останали ограничен брой продавачи. Понастоящем продават главно строители, които се нуждаят от оборотни средства, както и фирми и граждани, които имат ипотеки и не могат да ги обслужват, което представлява един стеснен пазар. Многобройните спекулативни инвеститори, които бяха купили с цел продажба с печалба, се изтеглиха от пазара в очакване на по-добри цени, каза той.

Също важен фактор е кредитната политика на банките, които допреди година отпускаха пари на всеки предприемач, дори окуражаваха търсенето за кредитни продукти. Сега обаче те отказват финансиране дори на кредитополучатели с добро досие. Според него миналото правителство е трябвало да вземе „разумни мерки за насърчаване на кредитирането“.

Сега също има условия за това, тъй като лошите кредити все още са в разумни граници, а държавата може да предложи облекчения за купувачите на първи дом, с което може да стимулира пазара, казаха участниците в дискусията. Такива има в редица страни, както и в Румъния, където има специална програма за подпомагане на покупките на първи дом, а ДДС върху тези покупки е понижен до 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още