IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британците обмислят време ли е да се върнат на международния пазар на имоти

Цените в някои части на Испания, Франция и Флорида се стабилизират и се сочат за добра инвестиционна възможност

17:56 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британците обмислят време ли е да се върнат на международния пазар на имоти

Със стабилизирането на жилищните цени във Великобритания и със засилването на паунда спрямо еврото и долара британците започват отново да поглеждат към международните пазари на имоти, където жилищата в някои популярни курортни области се продават наполовина на цените от преди две години.

Цените на ваканционните имоти се покачваха стабилно от края на 90-те години до 2006 и 2007 г., когато инвеститорите осъзнаха, че проектите в някои части на САЩ, Испания и Персийския залив са част от балона на пазара и се оттеглиха, пише в. Таймс.

Последвалата глобална криза доведе до понижение на цените на имотите по света, като ваканционните имоти бяха засегнати в по-голяма степен в сравнение с онези, които разчитат също и на вътрешния пазар. Наред с това паундът, който бе значително по-слаб, спираше британските купувачи, което още повече засегна техните любими курорти.

Въпреки това напоследък британската валута се засили, което накара някои опортюнистични купувачи да се активизират.

Кемпбъл Фъргюсън, лицензиран оценител на имоти в Марбея, смята, че в Испания в момента могат да се намерят редица изгодни предложения за покупки. „Цените обикновено са с 40% по-ниски от тези през 2006 г., но имотите се разменят с отстъпки до 70% след усилени преговори“, казва той.

Според него цените са започнали да се стабилизират, но той добавя, че не е изключително през зимата да отчетат още известен малък спад. Той обяснява, че е възможно банките, които са отнели жилища от собственици поради проблеми с облсужване на ипотеките, да изнесат на пазара тези имоти преди Коледа, за да подобрят балансите си.

„Бих казал, че хора, които търсят изцяло спекулативни инвестиции, трябва да обмислят да почакат. Но ако искате жилище (за себе си)... и намерите подходящия имот на добра локация, преговаряйте усилено и купете сега, преди някой друг да го вземе или пазарът да започне да се покачва.“

Той обаче не смята, че има голям шанс за възстановяване на места като Манилва или Андалусия, където хиляди еднакви по вид имоти се простират на обширно пустинно пространство на 1 км навътре в сушата, пише изданието.

„Най-сигурните покупки са в първокласни морски курорти и в градове, където купуват също и испанците“, смята той.

Едно от съществените предимства на пазара в Испания са наличните евтини авиолинии. Те обаче представляват и рисков фактор, тъй като пазарите, които разчитат предимно на тези полети, са уязвими от евентуалното спиране на полети. Стартирането на евтини полети до някои части на страната доведе до покачване от 15 до 30% в цените на жилищата в съседните региони, докато спирането на полети може да доведе до спадове.

Значително по-уязвим в това отношение е френският пазар.

„Всеки, който купува в близост до летище с евтини полети, трябва да предвиди и резервни възможности, тъй като нито един полет не е 100% сигурен“, казва Боб Аткинсън, основател на сайт за сравнение на цени на полети.

Въпреки тази заплаха някои смятат, че цените във Франция са показали устойчивост в условията на криза, отчасти защото има голям местен пазар, а купувачите от Северна Европа, които не са повлияни от курса на паунда спрямо еврото, са останали сравнително активни.

По думите на Шон Адамс от Savills френската Ривиера и някои части от Париж са останали незасегнати от спадовете от 10-20% в други части на страната.

Позитивен фактор за френския пазар е това, че все още може да се осигури сравнително лесно ипотечно кредитиране. Според някои френските кредитори все още предлагат до 100% финансиране за британски купувачи, спрямо максимум 65% в Испания и в друи европейски пазари.

Според Адамс пазарът във Флорида също представлява добра възможност, като цените в добрите локации са спрели да се понижават и в момента са наполовина на нивата от преди три години. Жилища с пет спални и плувен басейн в близост до някои от тематичните паркове в Орландо днес могат да се купят за малко над 100 хил. паунда.

Той смята, че възстановяването в САЩ ще бъде бавно и няма да започне веднага.

„По отношение на инвестициите трябва да гледате с хоризонт от 5-10 години за възвръщаемост“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още