IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чуждите купувачи бягат от пазара на имоти в Кипър

Някои райони на Кипър отчитат до 80% спад в броя на сделките с чужди граждани

13:11 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Чуждите купувачи бягат от пазара на имоти в Кипър

Чуждестранните купувачи напускат пазара на имоти в Кипър, като по последни статистики броят на сделките с чуждестранни купувачи се е понижил със 75% през последните месеци.

По данни на имотния регистър в страната броят на имотите, продадени на чуждестранни граждани, се е понижил до под 1 100 през първите седем месеца в сравнение с 4 552 за същия период на 2008 г.

Продажбите на имоти в Кипър са намалели с над 50% през първите шест месеца на тази година спрямо данните за първата половина на миналата година.

Райони като Ларнака и Фамагуста, които винаги са били популярни сред чужденците, отчетоха спадове от 80% в сделките с чужди граждани, пише PropertyWire.

Пазарът в страната на острова бе засегнат и от спада в цените на имотите и от отрицателната публичност заради проблеми със собствеността на имотите, които отблъскват купувачите.

Тази година цените на жилищата в Кипър се понижиха за първи път от 2005 г. насам. Средната цена на имот спадна с 2,2% през първото тримесечие на годината.

До края на годината се предвиждат и още понижения в цените. Липсата на сделки на пазара и огромните дългове на предприемачите към банките, се очаква да доведат до още по-голямо понижение след септември, смятат експерти.

По думите на Соломон Куруклидис, председател на Асоциацията на брокерите на имоти в страната, по-рано тази година предприемачите са се опитвали да привличат клиенти със стимули като безплатни климатици в апартаментите. Сега обаче те нямат друг шанс освен да свалят цените.

За продавачите на имоти остава надеждата, че понижените цените ще помогнат за завръщането на чуждестранните купувачи на пазара.

Имотите в горния ценови сегмент също са поевтинели през последните месеци. По думуте на Сърдж Коуън от Unique Living вила с четири спални в Лимасол в момента се продава за 895 хил. евро в сравнение с 1 млн. евро миналата година.

„Пазарът дава всички признаци, че вече приближава дъното. Сега е подходящ момент за покупка, докато има имоти в затруднено положение на добри цени“, казва той.

Някои смятат, че предприемачите ще предложат отстъпки до 30%. Според Антонис Лоизу, управляващ директор на брокерската агенция Antonis Loizou & Associates, някои райони като Фамагуста, Авгору, Пафос и др. ще отчетат значителни понижения поради ниското търсене и големите кредити на предприемачите, които ще трябва да изплащат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още