IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България с най-продължителен спад при имотите, Австралия – с най-краткия

Устойчивостта на Австралия се дължи на по-консервативната банкова политика през годините на бума

12:22 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
България с най-продължителен спад при имотите, Австралия – с най-краткия

Пазарът на имоти в България преживява един от най-продължителните спадове в света, според специализираното издание Business 24/7.

За разлика от него този в Австралия бил най-мимолетен, като последните статистически данни в страната показват, че процесът на възстановяване продължава със стабилни темпове.

Цените на жилищата в Австралия се покачиха с 4,2% през второто тримесечие на годината. Търсенето на жилищни кредити отчете ръст от 1,1% през юни, което е деветият пореден месец на повишение и сега е на ниво 25% по-високо от това преди година.

Според изданието една от причините за по-голямата устойчивост на австралийския пазар е фактът, че в лихвите по ипотечни кредити в страната между 2001 и 2005 г. не са били понижени толкова, колкото в други страни, което е предотвратило рязко покачване на сделките с имоти. Централната банка е успяла да удържи едно нездравословно развитие на пазара, което е щяло да доведе до формирането на балон.

За сравнение във Великобритания, Испания и САЩ например банките не само че понижиха лихвите, но предлагаха все по-високи ипотеки, в някои случаи до 125% от стойността на имота.

Събитията от последната година показваха, че нито една страна не бе подмината от жилищната криза, като Австралия също бе засегната от ценови спад и необслужвани кредити, но ефектите бяха по-малки в сравнение с други пазари по света.

У нас миналия месец от НСИ отчетоха спад от близо 10% в цените на жилищата за второто тримесечие спрямо първото.

Докато пазарите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) бяха засегнати по-късно от кризата в сравнение с Великобритания и САЩ, очакванията са, че страните в региона ще излязат по-късно от цикъла на спад, а процесът на възстановяване ще бъде бавен и продължителен.

Проучване на Aberdeen Property Investors сочи, че перспективите за развитие в средносрочен план пред пазара на бизнес имоти в ЦИЕ са най-слаби в сравнение с останалите пазари в Европа, поради свиването на икономиките в региона и оттеглянето на чуждестранните инвестиции.

Въпреки това за някои сектори като този на индустриалните площи в региона се смята, че все още имат значителен инвестиционен потенциал. Доклад на Colliers, публикуван наскоро, показва, че българският пазар на индустриални и дистрибуционни площи остава сред сравнително по-стабилните в ЦИЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още