IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на строителните терени край Пловдив с до 50% спад за година

Парцелите на най-привлекателните локации обаче запазват цените си

13:54 | 19.08.09 г.
Цените на строителните терени край Пловдив с до 50% спад за година

Опарили се от прибързани строителните проекти, които сега не могат да реализират, строителните компании много по-рядко начеват нови планове и затова се въздържат от покупка на терени, където да материализират идеите си. Пловдив не е изключение. От началото на годината цените на строителните терени във и около града са намалели с 15-20% по предоставени на Investor.bg данни на агенция Тракия.

Отделно само в околностите на града намалението е 30%, като в сравнение със същия период на годината спадът е между 45 и 50%, смятат от агенция Пловдив Комерс. Ценова корекция обаче не се наблюдава на хубавите локации в града.

Най-привлекателни за покупка са терените в подножието на Родопите за жилищно строителство, където цените са между 50-80 евро на кв. м, и по Карловско шосе за промишлено строителство. Особено апетитен за нежилищно строителство е районът около летището, което наскоро откри нов терминал и започна да осъществяват пасажерски полети. В този район има много оферти за 10-20 евро на кв. м, като цените за терени със сменен статут стигат до 30 евро на кв. м.

Като привлекателни за покупка в близост до Пловдив от Томакс посочват Беласица и Марково, където цените са между 40-50 евро на кв. м, добавяйки, че от началото на година спадът там е в размер на 4-5 евро. Според Пловдив Комерс търсене на парцели около града има основно с цел изграждане на селища от затворен тип.

Пазарът на строителните терени е много по-инертен и се промяна по-бавно в сравнение с жилищния сектор, който вече започва да показва признаци на възстановяване. Новите проекти са извън краткосрочните планове на строителите, които заради невъзможност да продадат завършените си обекти, решават вместо това да ги отдават под наем, но дори и тези оферти не срещат отклик на пазара, коментират от Тракия. За разлика от пазара на парцели, на пазара на жилища започват да появяват се купувачи, които търсят имоти в най-ниския ценови сегмент. В момента средната цена на жилищата в града е 500-550 евро на кв.м.

Понастоящем сделки с парцели се осъществяват само срещу обезщетение, като в крайните квартали на Пловдив то е от 21% от разгънатата застроена площ (РЗП) на проектираната постройка, а в централните части на Пловдив обезщетението достига до 30% от РЗП на имота, който ще се строи, поясняват от агенция Реал.

Очакванията на брокерите са оптимистични, като различия има само във времевия хоризонт на прогнозираното подобрение. Според агенция Тракия инвестициите ще се подновят в средната на следващата година, тъй като за да се активизират инвеститорите признаци на възстановяване трябва да има на всички сегменти от пазара. От Пловдив Комерс пък смятат, че пазарът ще започне да се стабилизира до 1-2 месеца, като първоначално ще има задържане на цените и след това плавно повишение, а не бум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още