IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

10% от офисите в Европа ще останат празни до края на 2009

Делът на свободни площи в ЦИЕ достигна почти 15%, което е най-високото ниво от 1999 г.

13:19 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
10% от офисите в Европа ще останат празни до края на 2009

Делът на незаетите офис площи в Европа се очаква да достигне 10% поради слабото търсене в сегмента и 4 млн. кв. м нови площи, които се очаква да излязат на пазара, сочи проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), предоставено на Investor.bg.

През първите шест месеца на годината делът на свободните площи на континента се покачи с 80 базисни пункта до 9,2% въпреки множеството отменени и забавени проекти. Новозавършените площи, които излизат на пазара, се понижиха с 10% през второто тримесечие в сравнение с първото, но въпреки това нивата са с 30% над петгодишната средна стойност в сегмента.

Това, заедно с ниската или негативна нетна абсорбция, това доведе до значителен ръст в дела на незаетост на офис пазара.

Средният дял на свободните площи в Западна Европа достигна 8,8% през първите шест месеца на годината. За Централна и Източна Европа (ЦИЕ) той бе 14,6% - най-високото ниво от 1999 г. насам.

Най-висок дял бе отбелязан в Дъблин с 21,2%, в Москва с 18%, Будапеща с 15% и Франкфурт с 13%.

Пазари с нива под средните за Европа са Париж, Лондон, Мюнхен, Хамбург, Мадрид, Милано и Варшава. Въпреки че се понижи със 130 базисни пункта за последното тримесечие делът на незаетост в Люксембург остана най-нисък на Континента с 3,7%.

Значителна част от наемателите все още намаляват броя на своите служители в стремеж да избегнат разходите по пренасяне в по-голям офис. Въпреки това има данни, че някои наематели целят да се възползват от сегашните условия на пазара и се опитват да си осигурят по-големи пространства в по-добри локации.

Търсенето в офис сегмента отчете незначително подобрение и остана на ниски нива в Европа през второто тримесечие. Общо 2,1 млн. кв. м бяха отдадени под наем през периода, което е ръст от 9% в сравнение с предходното тримесечие, но 35% спад на годишна база.

След изключително слабото първо тримесечие активността по отдаване под наем в ЦИЕ се повиши и през периода бяха отдадени 600 хил. кв. м, което е с 14% над петгодишния среден обем.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още