IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офертните цени на жилищата в Букурещ с до 40% спад за година

На цени от 1000 евро на кв. м се предлагат жилищата в някои северни райони на Букурещ

11:49 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Офертните цени на жилищата в Букурещ с до 40% спад за година

Продажните цени на жилищата ново строителство в румънската столица продължиха своя спад и през първите шест месеца на 2009 г. Намаленията варират между 15 и 40% в сравнение със същия период на 2008 г., в зависимост от локацията, степента на завършеност и стратегията за продажби на предприемача, сочи проучване на CB Richard Ellis (CBRE).

В момента продажните цени в евро са на нивата от 2005 г. Изчислено в румънски леи обаче, понижението не е същото поради обезценка на леята спрямо еврото от около 17% между септември 2008 и юни 2009 г., се казва в доклада. За в бъдеще от компанията очакват цените да продължават да спадат поради пониженото търсене и по-малкото ликвидност, насочена към пазара на имоти.

Цените на същестуващите жилища в центъра на Букурещ са се понижили до 1500-2500 евро на кв. м с включен ДДС през първото полугодие на 2009 г. За сравнение миналата година те са били между 2000 и 3000 на кв. м. На цени от 1000 до 1700 евро са предлагат имотите в някои северни райони като Банеаса в сравнение с 1600-2800 евро на кв. м миналата година.

В отговор на тази ситуация, с цел повишаване на продажбите, предприемачите започнаха да предлагат различни отстъпки като безплатни гаражи или мазета и тавани. Предлагат се и отстъпки от крайната цена, ако бъде направена първоначална вноска от 50%, 75% или повече, или ако бъдат купени повече апартаменти.

Интересен модел за покупка е възможността купувачът да наеме апартамента, който желае да закупи, за период от 4-5 години. През това време се предполага, че икономическата обстановка ще се подобри и купувачът ще може да получи кредит и да заплати разликата между цената на имота и наема, който е плащал през това време.

Настоящата рецесия на пазара в Румъния е всъщност необходима корекция, която трябваше да се случи, коментират от компанията. Пазарът на имоти може да преминава през най-трудния си период в скорошната история, но след всеки спад идва нова фаза на възстановяване и възобновяване на пазарния цикъл, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още