IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищното строителство в САЩ отчете лек спад през юли

Строителството на еднофамилни къщи обаче се повишава до най-високото си ниво от октомври 2008 г.

16:38 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищното строителство в САЩ отчете лек спад през юли

Броят на новите строителни обекти в жилищния сектор на САЩ се понижи леко през юли, изненадвайки икономистите, които очакваха ръст. Началното жилищно строителство на многофамилни сгради намалява, но при еднофамилните къщи се повишава до най-високото си ниво от октомври 2008 г.

Началното жилищно строителство намалява с 1% на месечна база и достига 581 хил. жилищни единици на годишна база през юли. Това е първото понижение на показателя за последните три месеца. Икономистите очакваха ръст до 598 хил. спрямо първоначално обявените за юни 582 хил.

Данните на Бюрото за статистически преброявания показват, че строителството на еднофамилни къщи, на които се пада над две трети от целия сектор, се повишава с 1,7% на месечна база през юли и достига 490 хил. единици. Това е най-високото ниво за последните десет месеца.

През последните 12 месеца началното жилищно строителство в Щатите се е понижило с близо 40% и с над 75% спрямо през 2007 година.

През разглеждания месец са издадени общо 560 хил. разрешителни за строеж на жилищни сгради, което е с 1,8% по-малко спрямо предишния месец. За сравнение, броят на издадените разрешителни е бил 924 хил. през юли 2008 г., което е с 39,4% повече спрямо юли 2009 г.

Отделни данни разкриха, че производствената инфлация в САЩ се ускорява до 6,8% на годишна база през юли. Цените на ниво производител отчетоха годишен спад от 4,6 на сто през юни и анализаторите очакваха той да се засили до 5,8 на сто през юли.

Поевтиняването на енергията и храните понижава индекса на производствените цени с 0,9% спрямо предишния месец. Основният индекс на производствените цени, който изключва хранителните продукти и енергийните ресурси, се понижава с 0,1% на месечна база и отчита ръст от 2,6% за годината.

Данните за спада на жилищното строителство през юли не оказаха силно влияние върху курса на щатската валута спрямо еврото. Към 16:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4082 долара спрямо курс от 1,4099 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още