IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съдебни искове за 3 млрд. паунда тегнат над пазара на имоти в Дубай

Исковете се очаква да се утроят до края на годината

17:24 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Съдебни искове за 3 млрд. паунда тегнат над пазара на имоти в Дубай

Крахът на строителния сектор и пазара на имоти в Дубай, който процъфтяваше в периода преди кризата, доведе до съдебни искове на стойност 3 млрд. паунда.

Дубайският арбитражен съд се опитва да се справи с множество искове по незавършени проекти и закъснели плащания, пише сп. Building.

Броят на тези искове се очаква да се увеличи тройно до края на годината поради стотици отменени проекти, пише изданието.

Миналата година институцията е работила по 100 съдебни спора. Въпреки това от началото на тази година вече са били заведени 180 иска, като страните по повечето част от тях са международни компании.

Според някои източници британски компании имат вземания на обща стойност най-малко 400 млн. паунда по договори в ОАЕ, много от които са свързани с работа по правителствени инвестиции.

Същевременно цените на пазара на имоти в Дубай продължават да се понижават.

„Спадът в цените все още има известен път да извърви преди да започне да достигне дъното“, казва Сана Кападия, вицепрезидент Инвестиционни проучвания в инвестиционната банка EFG-Hermes.

„Очакваме общ спад в Дубай от между 50-60% от пиковите цени през 2008 г. Досега видяхме общ спад от 45-50% в Дубай“, казва тя, цитирана от AFP.

Данни на Colliers International също показват, че цените на жилищата в емирството са се понижили наполовина до края на юни от своя връх миналото лято.

По някои прогнози цените се очаква да достигнат дъното до края на годината и да се стабилизират през 2010 г.

Наскоро бе съобщено, че Дубай е създал фонд с капитал от 73 млрд. дирхама (20 млрд. долара), който ще предоставя спасителни средства на държавни компании, изпаднали в затруднено положение. Част от тези средства ще бъдат насочени и към строителния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още