IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 51 млрд. долара се сви австралийският сектор на имотите

Брутната стойност на активите в сектора се е понижила до 396 млрд. долара

16:52 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
С 51 млрд. долара се сви австралийският сектор на имотите

Секторът на имотите в Австралия загуби 51 млрд. австралийски долара от стойността на своите активи в рамките на една година поради понижаващите се стойности, продажби и фалити в индустрията.

След 10 години, през които отчиташе годишен ръст от 16%, подкрепен от чуждестранни инвестиции и изобилстващ дълг, брутната стойност на активите в сектора се понижи до 396 млрд. долара, пише The Australian, цитирайки проучване на Property Investment Research.

По думите на Динеш Пилутла, директор в компанията, стойност от 15 млрд. долара от имоти, управлявани от 32 групи, е била изгубена поради корпоративни фалити. Инвеститорите се очаква да могат да възвърнат малка част от тях, а съществува и риск да нямат достъп до своите инвестиции, тъй като фондовете са замразени за изтегляния.

Броят на компаниите, управляващи имоти на своите инвеститори, се е понижил до 171 от 260 година по-рано.

Сред компаниите в проучването е и най-големият оператор на търговски центрове в света Westfield Group, който управлява активи на стойност 56,4 млрд. долара. Те представляват 28% от сектора на публичните тръстове за имоти в Австралия на стойност 206,3 млрд. долара.

Пилутла казва, че в стратегиите на големите публични компании се наблюдава значително опростяване.

„Те се завръщат на вътрешния пазар като продадат своите международни активи; те опростяват своите структури и намаляват дълговото финансиране до не повече от 30% (от общия инвестиционен обем) и се фокусират върху първокласни активи“, казва той.

Въпреки затруднените кредитни и финансови пазари може да се очакват нови листвания в сектора на имоти догодина, вероятно от изпадналия в затруднение нелистнат сектор, тъй като мениджърите ще се опитват да създадат ликвидност.

Корпоративните фалити за напред вероятно ще идват от частния сектор, където все още ще бъдат отчитани мащабни отписвания на активи.

Брутната стойност на активите на сектора на имоти в Австралия ще продължи да се понижава още една година. Въпреки това вече настъпват промени в нагласите, като някои групи инвеститори, които досега бяга в изчаквателна позиция, започват да търсят възможности, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още