IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на британските жилища най-достъпни от 1996 г. насам

Това може би означава, че спадът на пазара на имоти вече е към своя край, смятат експерти

15:51 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на британските жилища най-достъпни от 1996 г. насам

Жилищните цени във Великобритания достигнаха най-достъпните си нива от 13 години насам, сочи ново проучване, което ще увеличи надеждите, че спадът на пазара на имоти може скоро да приключи, пише Telegraph.

Жилищата са на най-подценени нива от края на предишния спад на пазара в средата на 90-те години, сочи индекс на консултантската компания Lombard Street Research (LSR), според който сега е подходящ момент за покупка за онези, които могат да си осигурят финансиране.

Индикаторът, в който 100 пункта представляват средното ниво на достъпност на цените от 1996 г. досега и по-високо ниво означава, че цените са подценени, се е повишил до 118 пункта през първото тримесечие на 2009 г. от 108,4.

Това е най-високото ниво от 1996 г., когато пазарът започна да се възстановява от своя крах през предходното десетилетие.

Резултатите сега отчитат малко по-рязък ръст в сравнение с предишното покачване, казва Мелиса Кид от LSR. Тя обяснява, че първоначалният спад в цените е бил също така рязък.

„Това може да даде известна тежест на теорията, че жилищният спад може да бъде по-мимолетен в сравнение с предишни случаи“, казва тя. „Наистина индексът за жилищните цени на Nationwide се покачи през четири от петте изминали месеци и очакваме, че цените като цяло тази година ще останат без промяна (в сравнение с миналата)“.

Въпреки това тя уточнява, че възстановяването няма да е бързо.“Очакваме малък едноцифрен ръст през 2010 г. поради две причини: кредитните условия, а също така има група хора, които имаха лесен достъп до големи ипотеки преди 2008 г., които вече няма да имат такава възможност“.

Индексът на ценова достъпност сравнява средния доход на домакинствата със средната цена на ипотечно кредитиране. Той отчете повишение благодарение на резкия спад на лихвените нива миналата година, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още