IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст при продажбите на имоти в затруднено положение в ЦИЕ

Общо 50% от брокерите отчитат ръст на този вид продажби в ЦИЕ, сочи проучване

15:02 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст при продажбите на имоти в затруднено положение в ЦИЕ

Продажбите на имоти от страна на собственици в затруднено положение (distressed sales) в Централна и източна Европа (ЦИЕ) са отбелязали ръст през второто тримесечие на годината в сравнение с първото. Това сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценителите на имоти (RICS).

Общо 50% от брокерите, взели участие в проучването, отчитат ръст на този вид продажби в ЦИЕ през периода. Над 25% от тях казват, че интересът към имотите в затруднено положение се е увеличил.

От RICS определят като имоти в затруднено положение онези имоти, които са в процес на принудително отнемане поради необслужване на ипотеката или такива, които са обявени за продан от кредитиращата институция. Тези имоти обикновено се продават на по-ниски от пазарните цени.

Повишението в продажбите е най-високо в Северна Америка, следвана от Африка и Близкия изток. И в двата региона близо 75% от анкетираните отчитат ръст. Общо три четвърти от брокерите в 27-те страни, включени в проучването, отчитат повишение на продажбите.

По отношение на отделните пазари най-големи ръстове са отчетени в Южна Африка, САЩ, Нова Зеландия, Малайзия, Унгария, Карибите, Ирландия, Испания, Русия и Украйна, се казва в анкетата.

Брокерите отчитат и повишение в броя на специализираните инвестиционни фондове, които проявяват интерес към имоти в затруднено положение.

Най-голям интерес в това отношение има към пазарите на имоти в Италия, Великобритания, Германия, САЩ, Унгария, Испания и Ирландия. Според RICS това се дължи на мащаба на ценовия спад при имотите на някои пазари, който говори, че те в момента предлагат изгодни възможности.

„Броят на имотите в затруднено положение, които излизат на пазара, се повиши на всеки регион през второто тримесечие, въпреки че рекордно ниските лихви може би облекчават положението на някои наемодатели“, казва Оливър Гилмартин, главен икономист в института.

„Спадащите наеми и покачаващите се корпоративни фалити вероятно ще увеличат броя на имотите в затруднено положение, които излизат на пазара през следващите тримесечия, тъй като проблемите на наемодателите при спазване на ангажиментите с банките се покачват, а разходите за рефинансиране остават високи. В този смисъл активността по сделките с имоти в затруднено положение вероятно ще се увеличи през 2010 г. с последващото покачване на интереса от страна на специализираните фондове“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още