IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

CBRE: 15% от офис площите в София са свободни

Делът на незаетите площи се е покачил с 290 базисни пункта между първото и второто тримесечие

11:39 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
CBRE: 15% от офис площите в София са свободни

Значително увеличение на дела на незаетите офис площи в София през първите шест месеца на годината отчитат от консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Делът на свободните площи се е увеличил от 10% в края на миналата година до 14,9% в края на първото полугодие поради пониженото търсене от страна на бизнеса, сочи доклад на компанията, предоставен на Investor.bg. Ръстът за второто тримесечие в сравнение с първото е от 290 базисни пункта.

Противоречиви данни за офис пазара публикуват различните консултантски компании през първите шест месеца. От King Sturge съобщават за недостиг на офис площи клас А, който се очаква да поддържа нивата на наемите непроменени през следващите месеци.

От друга страна, според Forton International средното ниво на незаетост на офис площите в София достига 13,3% през второто тримесечие, като за някои нови сгради то е до 50%.

Над 80 хил. кв. м нови офис площи са били предложени на пазара през периода, се казва в доклада на CBRE.

Въпреки ръста в незаетите площи на пазара в София се очакват да излязат над 450 хил. кв. м нови площи до края на 2010 г., което ще има значителен ефект върху незаетостта и наемите в сегмента. Повечето от тези площи ще бъдат извън градските центрове.

Наемите на офис площите в София са отчели спад от 7% за последната година и в момента са на средни нива от 17 евро на кв. м на месец за първокласните площи.

Обикновено договорите се сключват за период между три и пет години В някои случаи като стимул на наемателите се предлага гратисен период от един до три месеца, през който те не заплащат наем.

Доходността от първокласни офис площи в София е 10%, все още най-високото ниво в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още