IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата във Великобритания стават по-реалистични

Съгласно данните на Rightmove цените на жилищата се понижават с 2,2 на сто през август

10:58 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата във Великобритания стават по-реалистични

Цените на жилищата във Великобритания понесоха най-силния си месечен спад от началото на тази година, след като продавачите понижиха своите офертни цени до по-реалистични нива в разгара на лятото. 

Средната продажна цена на жилище се понижава с 2,2 на сто през август спрямо предишния месец, когато се повиши с 0,6%, въпреки недостига от оферти на пазара, показват данни на сайта за имоти Rightmove. Това е еквивалентно на месечен спад на средната цена от 5 хил. лири до близо 223 хил. лири.

Съгласно данните на Rightmove цените на жилищата са с 3,1% по-ниски спрямо нивата си преди една година. Броят на обявените за продан имоти обаче е с 48% по-малък спрямо периода преди началото на кредитната криза, а ипотечните заеми остават трудно достъпни.

Сайтът за продажба на недвижими имоти отчита рекорден трафик през разглеждания месец, след като купувачите с ограничен кредитен ресурс се активизират в търсенето на имот, който да отговаря на техните ограничени параметри на заема и платежоспособност.

Добрата новина е, че 75% от потенциалните купувачи не очакват по-нататъшно понижение на цените на имотите през следващите 12 месеца. Това загатва, че състоянието на жилищния пазар ще продължи да се подобрява, а активността ще се засилва.

Майлс Шипсайд, който е търговски директор на Rightmove, предупреждава, че пазарът на недвижими имоти в страната ще се задържи на дъното за известно време, преди да се върне към устойчив ръст.

Британският паунд поевтинява с 1,1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:55 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6354 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 17.08.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още