IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ако не можете да купите даден бизнес имот, купете собственика му

Въпреки атрактивните цени на пазара на Острова липсва предлагане на качествени активи, което спъва възстановяването

09:06 | 15.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ако не можете да купите даден бизнес имот, купете собственика му

За международните инвеститори пазари на бизнес имоти като този във Великобритания в момента представляват привлекателно предложение. Например имот с реална цена 100 млн. паунда през юни 2007 г. струваше 160 млн. паунда.

Сега, след спад от 45% в стойността на британските имоти и след девалвацията на паунда спрямо еврото, същият имот може да струва 65 млн. паунда, което е понижение от 60%, пише Telegraph.

Британският пазар на недвижимо имущество се понижи по-рано и по-бързо в сравнение с повечето глобални пазари. Сега обаче изглежда, че ще се възстанови по-рано.

Анализ на CBRE от миналата седмица показва, че стойностите на жилищата са се повишили за пръв път от юни 2007 г. насам.

В този контекст не е учудващо, че редица международни купувачи се насочват към британския пазар. Сред сделките през годината са тази на омански инвеститор, който придоби лондонската офис сграда Bishops Square от Hammerson за 445 млн. паунда.

Едно от предимствата на британския пазар в сравнение с другите в Европа е, че той предлага по-дългосрочни договори за наем. Период от 15-20 години е обичаен за британския пазар, докато в континентална Европа договорите рядко надхвърлят 10 години. В период, в който сигурността на бизнес площите е под въпрос, дългосрочните наеми са високо атрактивни, пише изданието.

Въпреки това предлагането на висококачествени продукти на пазара е ограничено.

Ник Леслоу, който е един от британските инвеститори, разполагащи с капитал за сделки, миналата седмица определи ситуацията като „пазарна констипация“.

По думите му банките предпочитат да лекуват своите портфейли от имоти в затруднено положение вместо да наводнят пазара с принудителни продажби. Същевременно най-големите собственици на имоти, подкрепени от свеж капитал от общо 5 млрд. паунда, са в състояние да задържат своите най-качествени активи.

Изглежда, че някои инвеститори във Великобритания вече може да пристъпят към стратегията ако не могат да купят даден имот, да купят неговия собственик, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още