IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земеделското министерство определи окрупняването като структуроопределящо

По думите на министър Найденов новото правителство има намерение да изведе развитието на земеделието като приоритет

18:38 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделското министерство определи окрупняването като структуроопределящо

Проблемът с окрупняването на земите и урегулирането на поземлените отношения ще е структуроопределящ в дейността на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), заяви на среща с представители на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) новият министър Мирослав Найденов.

По думите му новото правителство има намерение да изведе развитието на земеделието като приоритет.

Главната цел на фондовете, опериращи със земя, е не само покупката и окрупняването на земеделските парцели, но и да увеличим ефективността при обработката й и използването на най-съвременни технологии, увери, от своя страна, Борислав Петков, председател на БАСЗЗ.

Най-важното е да бъдат убедени хората в общата полза от подобен подход към развитието на поземлените отношения и да бъдат мотивирани доброволно да участват в процеси, които да подготвят една реална комасация в по-далечен план, заяви министър Найденов.

Сред предложениете промени от асоциацията са подобряване на правната рамка, регулираща поземлените отношения, иницииране на някои законодателни промени, решаване на проблеми, свързани с окрупняването на земята, както и с неправомерното ползване на земите от Държавния и Общински поземлени фондове.

Конкретни ангажименти от едната или другата страна не се съобщават, нито повече подробности за характера на проведените обсъждания. От министерството казват само, че предстоят срещи и с други организации на собственици и ползватели на земеделски земи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още