IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ценова дилема на пазара на имоти в Ирландия

Принудителни продажби може да доведат до понижение на всички активи от пазара на имоти в Ирландия

15:00 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ценова дилема на пазара на имоти в Ирландия

Съдебно решение за ликвидирането на две от компаниите на един от водещите ирландски строителни предприемачи Лиъм Керъл доведе до опасения, че банките в страната може да бъдат засегнати в още по-голяма степен от понижаванията на счетоводната стойност на активите от пазара на имоти, пише FT.

Банкери и фонд мениджъри изразиха опасения, че евентуални принудителни продажби на имотите, собственост на компаниите на Керъл, може да доведат до спад в цените на всички активи в момент, в който правителството се кани да изкупи проблемните кредити от пазара на имоти от най-големите банки в страната, в рамките на своята програма за създаването на „токсична банка“.

Предприемачът Керъл дължеше 1,2 млрд. евро към осем банки.

Възстановяването на акциите на ирландските банки след като планът за създаването на банка за лоши кредити бе обявен през април подсказва, че инвеститорите вярват в плановете на правителството. Банката е готова да плати по-голяма цена за активите пред алтернативата правителството да трябва да отпуска още спасителни средства за банковата система.

Ирландия смята да прехвърли проблемни активи на стойност от 90 млрд. евро към новата агенция Nama.

Анализатори смятат, че създаването на банката ще доведе до мащабно преструктуриране на банковия сектор в страната.

„Рискът е, че всяка принудителна продажба на активи ще създаде референтна основа за оценката на имоти, която може да засегне схващането на данъкоплатците за това как се правят оценките на Nama“, казва Иймън Хюс, анализатор от Goodbody Stockbrokers.

От Ирландската асоциация на инвестиционните мениджъри коментират, че правителството разбира, че трябва да бъде коректно към данъкоплатците, но все пак „главната аудитория са международните финансови пазари“, на които трябва да се гарантира,че няма да бъде накърнено доверието към страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още