IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английски купувачи на имоти се появиха в Банско, но сделки правят руснаци

През последните няколко дни в Банско се правят в пъти повече огледи на имоти, главно заради джаз фестивала

09:45 | 13.08.09 г.
Английски купувачи на имоти се появиха в Банско, но сделки правят руснаци

Възобнови ли се интересът на английските купувачи към имоти в България, след като се заговори за повратна точка на жилищния пазар във Великобритания, както и дали има оживление в сектора на ваканционните имоти като цяло попитахме инвеститори и брокери на недвижими имоти в Банско.

Лъчезар Динев, изпълнителен директор на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ:

При нас се появиха английски купувачи, но искат цени до 3 или 4 пъти по-ниски от пазарните в момента или от цените, които бяха паднали през март – април, доста ниско в сравнение с началото на зимния сезон. По тази причина и сделки поне при нас с англичани няма как да станат на такива цени.

При нас от началото на годината има доста сделки - гърци, руснаци, украинци и българи и по тази причина свободните апартаменти съвсем намаляха и съответно цените от март са немислими като предложение. Просто хората, които купуват, купуват само готови апартаменти с добра локация, инфраструктура и перспектива. И ако през май правехме един-два огледа на седмица или дори на две седмици - предимно руснаци и гърци, то през последните няколко дни правим до пет огледа на ден, като клиентите са руснаци, гърци и българи, но мисля, че това е заради джаз фестивала. По-обективна информация ще може да се даде в началото на септември.

С две думи, при нас продажбите са предимно през месеците октомври до март и понеже атрактивните апартаменти не са вече толкова много, а и завършено строителство в добра локация няма през последните месеци и дори година, то и изборът не е много голям и единственият вариант е да се търси добра оферта от някоя закъсала препродажба. След още месец продавачите със сигурност ще предложат и по-високи цени за завършени апартаменти, още повече, че от септември до декември има над 20 изложения за имоти, които дори при най-голямата криза предоставяха доста добри възможности за реализация на готови апартаменти.

За англичаните дочух, че получават финансиране на 1,25% годишно, което явно им позволява да изнудват закъсали строители за по-добри оферти при плащане кеш, но там проблемът е, че сградата обикновено не е завършена и трудно се достига до сделки. С две думи, има англичани, но купувачите са предимно руснаци и гърци, т.е. те имат пари... и реално желание.

Цветелина Любомирова, управител на офиса в Банско в самоковската агенция СкиПропърти:

Имаше период, в който английски купувачи на практика липсваха, но вече има интерес, имаме и сключени сделки. Новото е, че английските купувачи търсят супер изгодни сделки на цени под себестойност. Основно предлагане на такива цени има от други англичани, в момента например приключваме сделка между двама англичани. За момента инвеститорите-строители в Банско държат цените си над цените, на които са готови да инвестират англичаните и се намираме във фазата на безкрайните пазарлъци. В момента основните купувачи са руснаци и англичани, но има интерес и от българи и гърци.

Бих казала, че има затишие в предлагането и изчакване от страна на инвеститорите с надеждата пазарът да се възстанови и да могат да продават имотите си отново на високи цени.

Спадът в сделките в Банско през първото полугодие на 2009 г. спрямо същия период на 2007 г. е осезаем, за разлика от първото полугодие на 2008 г., когато броят на сключените сделки не се различаваше особено от този постигнат през 2009 г.

В момента реални сделки се сключват на цени от 370-460 евро на кв.м. до към 500-650 евро на кв.м. в зависимост от това дали имотът е обзаведен и с какво местоположение е.

Разликите между пазара на имоти в Банско и Боровец/Белчин бани са съществени. За разлика от Банско, където вече е налице активен вторичен пазар, в Боровец преобладават имоти директно предложени от инвеститори, повечето от които инвеститори за съжаление мога да кажа, че не са никак гъвкави в предложенията си към клиентите. Цените са доста завишени и се поддържат на нивата от преди 2-3 години. Много рядко в Боровец региона намираме добри предложения като например масивна вила с голямо дворно място за 30 хил. евро.

Мисля, че основната грешка на купувачите на имоти в Банско бе, че мислеха в краткосрочен план и се панираха при първата поява на безпокойство на пазара. Купуваха се имоти на зелено, а впоследствие не получаваха обещаното /договорено/ качество с извинението „това е България”. Разбира се не всичко е в черни краски. Смея да кажа че на пазара имаше и доста добри инвеститори, които доставиха обещаното качество на клиента.

Инфраструктурата според мен е въпрос на време и като цяло зависи от общините по региони и не мога да я категоризирам като грешка. Дори на някои инвеститори им се наложи да изградят инфраструктурата до комплексите си. Относно отдаването под наем, купувачите направиха грешка като очакваха бърза възвръщаемост на инвестицията. Реално за доходи от отдаване под наем може да се говори след като един комплекс се отдава поне 2-3 години под наем с добър мениджмънт и инфраструктурата до него е добра.

Има и комплекси, в които се предлага добра схема за отдаване под наем и до които достъпът е безпроблемен. В тези комплекси цените на апартаменти като цяло не са отчели спад, но основно на тези апартаменти, които са собственост на инвеститорите. В същите комплекси се откриват и апартаменти, които са препродажби и които са на чувствително по-ниски цени от тези предлагани от инвеститора, като разбираемо е и интересът на купувачите да се измести към точно тези имоти.

Илия Комитов, маркетинг мениджър на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ:

Най-краткият ми отговор е „не” - категорично не се забелязва промяна в поведението на английски купувачи на ваканционни имоти на първичен пазар. Възможно е да има транзакции на вторичен пазар, които стават между британци извън пределите на нашия информационен контрол... най-ясно казано, да си ги продават помежду си в Англия. В Банско няма търсене от британци, а от други западни националности. 95% от сделките се случват с руски купувачи. Говореше се за фондове от Великобритания, които изкупуват на много ниски цени апартаменти на закъсали британци, но това са слухове, на които не може да почива официална информация. Има увеличен интерес от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още