IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова трактовка на дотком бума и жилищния балон в Силициевата долина

По-евтините жилища в технологичния център привличат силен интерес

09:47 | 12.08.09 г.
Нова трактовка на дотком бума и жилищния балон в Силициевата долина

По-достъпният сегмент на жилищния пазар в Силициевата долина в САЩ търпи бурно развитие и имотите там често привличат десетки оферти от кандидат-купувачи, което напомня горещите дни на дотком бума и жилищния балон, пише местното издание MercuryNews.com.

Въпреки че цените в някои случаи са наполовина по-ниски в сравнение с пика на пазара, хората, които купуват жилище за първи път, са изместени от пазара от инвеститори, готови да платят в брой за имотите, защото очакват да им донесат добра възвръщаемост от наеми и евентуално да повишат стойността си.

По време на дотком бума голямата надпревара беше за жилища с високи цени. Този път имотите, които се продават бързо, са тези с ниски цени, собственост на банки заради просрочени ипотеки или пък на кредитополучатели в затруднено финансово положение. Такива жилища понякога привличат по 50 кандидат-купувачи или повече. Дори и къщите в по-скъпите райони като квартал Уилоу Глен в Сан Хосе или пък град Купертино в окръг Санта Клара привличат много предложения, обясняват местни брокери на имоти.

Бил Пауърс, брокер към агенцията за имоти Coldwell Banker, е представлявал купувач, който е искал да купи жилище в Сан Хосе, известен като столицата на Силициевата долина. За този имот са били направени 73 други оферти от купувачи.

Друг брокер обяснява, че жилище с четири спални в южните райони на Сан Хосе, собственост на банка, е било предложено за продажба на цена от 299 хил. долара и е привлякло 112 оферти миналия месец. Къщата с площ 113 кв. м вероятно ще стане собственост на купувач, който е направил оферта за изцяло кешово плащане на около 360 хил. долара.

„Изглежда се появи мъртво течение от купувачи с доста пари. Последните ми четири продажби на отнети имоти са платени в брой“, обяснява Брет Матос от Ventura Barnett Properties.

Ейдриън Наварет от Сан Хосе търси да купи къща за семейството си от осем месеца. „При всяка оферта, която направя, някой друг плаща в брой“, като прави или голяма първоначална вноска, или плаща цялата цена, обяснява той. „Ако аз предлагам 10% първоначална вноска, а друг дава 50%, банката ще приеме 50-те процента“, допълва той.

Брокерът на Наварет – Риго Бракамонтес от агенция за имоти Intero в Сан Хосе, казва, че е „истинско предизвикателство“ да намериш жилища на хората заради силното търсене в по-ниския сегмент от страна на инвеститори. По думите му всеки имот, собственост на банка, който той обяви за продажба, привлича между 10 и 20 оферти от кандидат-купувачи.

Около 80% от сделките с жилища в източните квартали на Сан Хосе тази година са с отнети имоти, казва Бракамонтес, като 16% са т. нар. къси продажби, при които цената на покупката е по-ниска от дължимата сума по ипотеката. Жилище в Сан Хосе с офертна цена от 185 хил. долара, при което той е бил посредник, наскоро е привлякло над 50 оферти в рамките на седмица.

Пазарът на имоти в най-скъпите райони на окръг Санта Клара като Саратога и Лос Гатос, обаче все още се движи по-бавно, обясняват брокерите.

„Най-ниският край е много привлекателен за инвеститорите. Купувате имот за 220 до 250 хил. долара и може да го давате под наем за 2000 или 2100 долара на месец - така получавате 8%, след като се приспаднат разходите“, казва Бракамонтес.

Дори купувач, който иска да живее в даден имот, за да спечели битката по наддаването, може да изминат месеци, преди банките да одобрят офертата за къса продажба, обяснява Пауърс. „Не е за хора със слаби сърца“.

Според брокерите цените изглежда като цяло се стабилизират и дори нарастват, поне в най-достъпните райони. И все пак това не е нормален пазар.

Предлагането и търсенето „не са в ред“, коментира Ричард Калхун от Creekside Realty, която следи данни за пазара на имоти. Според него няма достатъчно имоти на ниски цени, които да посрещнат търсенето, което го прави пазар „на пожар“

„Вече не само ниският сегмент, но и високият започва да върви“, казва Пери Мистри от офиса на Coldwell Banker в Уилоу Глен. „ В по-долния край на пазара често има 20 до 40 оферти. Вече и в ценовия диапазон между 600 хил. и 700 хил. долара започваме да виждаме до две, три и повече оферти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още