IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционният обем на пазари на бизнес имоти в ЦИЕ остава нисък

Общо около 430 млн. евро са инвестирани в бизнес имоти в Чехия, Унгария, Полша и Румъния през полугодието, което е спад от 84%

11:33 | 08.08.09 г.
Инвестиционният обем на пазари на бизнес имоти в ЦИЕ остава нисък

Инвестиционните обеми на пазарите на бизнес имоти в Чехия, Унгария, Полша и Румъния остават много ниски и възлизат общо на около 430 млн. евро през първото полугодие. Това е с 84% по-малко в сравнение с същия период на 2008 г., сочат данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Реализирана е само една сделка за над 100 млн. евро, а средната стойност на реализираните през първото полугодие сделки е под 25 млн. евро.

Голяма част от ограничената активност може да се обясни с липсата на достъпни кредити и разминаването в ценовите очаквания на купувачи и продавачи.

Наемите намаляват в секторите на офис площите, складовите помещения и търговските обекти през последните 12 месеца, но според компанията вече са се стабилизирали на устойчиви нива. Остава известен натиск, особено в горния сегмент на пазара. Въпреки това собствениците на сгради в някои случаи успяват да го компенсират с различни стимули за наемателите.

В сравнение с първите шест месеца на 2008 г. търсенето на офиси през първото полугодие на 2009 г. се забавя във Варшава и Букурещ, но остава стабилно в Прага и Будапеща.

Търговските вериги в региона са предпазливи с плановете си за експанзия и дори още по-селективни относно площите, които предвиждат да наемат. Търсенето на складое в региона също се е забавило.

Нови проекти във всички сегменти, които са били стартирани или финансирането им е било осигурено преди кризата, ще продължат да излизат на пазара през 2009 г. и 2010 г.

”През втората половина на 2009 г. и през 2010 г. очакваме да видим стабилизация на пазарите и постепенно да започнат да се възстановяват в синхрон с националните икономики и възможностите на банки, инвеститори, предприемачи и наематели да започнат да правят бизнес отново по-уверено”, коментира Джон Дъкуърт, управляващ директор на компанията за Централна и Източна Европа, цитиран от Property RE.

От друга консултантска компания в сектора - CB Richard Ellis, отчетоха миналия месец 91% спад на годишна база на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа като цяло до около 560 млн. евро през първата половина на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още