IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ипотечният гигант Fannie Mae загуби още 14,8 млрд. долара

Най-голямата ипотечна банка в САЩ Fannie Mae може да се обърне към финансовото министерство на САЩ за парична помощ за трети път

10:26 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ипотечният гигант Fannie Mae загуби още 14,8 млрд. долара

Най-голямата ипотечна банка в САЩ Fannie Mae съобщи, че е загубила 14,8 млрд. долара за второто тримесечие на годината. Това ще принуди ипотечния гигант да се обърне към финансовото министерство на САЩ за парична помощ за трети път, за да може да оцелее, предаде Ройтерс.

Компанията наблегна, че нейното дългосрочно финансово състояние е изключително несигурно, след като записа осма поред тримесечна загуба. Ипотечната банка не успява да реализира печалба на фона на нарастващите просрочени ипотеки и все още нестабилния жилищен пазар.

Загубата на базираната във Вашингтон ипотечна банка от 14,8 млрд. долара за второто тримесечие е много по-голяма от отрицателния финансов резултат от 2,3 млрд. долара за същия период на миналата година, но все пак е по-малка от 23,2-та млрд. долара загуба за първото тримесечие.

Нетният доход от лихви за второто тримесечие се повишава с 15% до 3,7 млрд. долара спрямо предходното. Приходите от гаранциите по ипотечни заеми намаляват леко до 1,7 млрд. долара спрямо 1,8 млрд. долара за първите три месеца на годината.

Fannie Mae и нейният конкурент Freddie Mac започнаха да играят още по-важна роля за жилищния пазар в САЩ през 2007 г., след като финансовата криза пресуши останалите източници на ипотечно финансиране. Правителството пое контрола върху двете спонсорирани от държавата дружества миналия септември.

По този начин управляващите искат да гарантират, че двете финансови компании ще продължат да подкрепят жилищния пазар с отпускането на ипотечни заеми, като междувременно елиминират своите загуби. Правителството обеща да инжектира до 400 млрд. долара в двете ипотечни банки.

Продължителното влошаване на финансовото състояние на Fannie Mae вероятно ще я принуди отново да потърси помощта на Министерството на финансите в САЩ. То може да й предостави за трети път парична помощ чрез покупката на преференциални акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още