IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва да опазиш дома си от пожар?

Модерните противопожарни системи носят сигурност, но са и изключително скъпи

13:36 | 06.08.09 г.
Колко струва да опазиш дома си от пожар?

Ако се случи така, че домът ви бъде засегнат от пожар и имате застраховка срещу такова бедствие, застрахователната компания ще ви обезщети с паричната стойност на изпепеленото, но за съжаление тя никога не е равна на стойността, която то е имало за вас.

За опазване от подобна неприятност са създадени модерни противопожарни системи, които се изграждат със строителството на сградата и които може да са отделна инсталация или да са свързани с водопроводната. Но докато специалистите ги сочат като сигурни, се оказва, че такива системи почти не се използват в жилищното строителство у нас, защото никак не са евтини.

Само за помпата на системата за една шестетажна сграда трябва да се платят 400 хил. евро, като отделно има други компоненти, доставка, монтаж, които се наслагват към тази цена, обясниха за Investor.bg от пловдивската фирма Призма. Всички тези разходи се калкулират в цената на жилищата, оскъпяват ги и правят труднопродаваеми. Освен това системите изискват и поддръжка, която също струва пари.

Видимата част от тази система представлява метален шкаф, най-често червен, в който стои ролка маркуч, от който се пръска вода при пожар, обясняват от Аквастарт.

Друг вид са пожарогасителите, които се изграждат на тавана и при достигане на определена температура се задействат т. нар. спринклери, които пръскат вода, за да потушат пламъците. Пожароизвестителните системи, при които се издава светлинен или звуков сигнал при опасност от пожар, също не са от интерес за домакинствата. От Мултитрон, специализирани в сегмента на пожароизвестителните инсталации, поясняват, че търсенето е малко от страна на битови клиенти.

Търсенето на противопожарни системи се формира основно от промишления сектор, където рискът от пожар е по-голям. Те се изграждат и в молове, офис сгради, учебни заведения и много сгради от обществения сектор, казват от Арни Брадърс.

Доколко е задължително изграждането на противопожарни системи обаче зависи от типа на сградата, което се определя с конкретни разпоредби.

Различни са мненията в сектора относно очакванията за търсенето занапред. Според някои заради кризата търсенето ще намалее, тъй като няма да се строят молове, а според други ще нараства заради необходимостта от такава инсталации в индустриалните сгради. Засега обаче всички заявяват, че търсенето е стабилно и не се различава от нивата преди кризата. Купувачи на такива системи са предимно строители и инвеститори, а пожарникарите предписват какви и къде точно трябва да се изградят системите и другите инсталации, добавят от Булфайър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още