IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайски предприемачи търсят жилищни терени в САЩ и Австралия

Земята и в двете страни поевтиня, след като малко местни предприемачи разполагат с необходимия финансов ресурс за нови проекти

13:00 | 06.08.09 г.
Китайски предприемачи търсят жилищни терени в САЩ и Австралия

Китайски строителни предприемачи се оглеждат за сделки за евтини терени за жилищно строително в Австралия и САЩ, смята Крис Брук, президент и изпълнителен директор на новото азиатско подразделение на консултантската компания CBRE.

Земята и в двете страни поевтиня, след като малко местни предприемачи разполагат с необходимия финансов ресурс заради затегнатите кредитни условия.

Цените на терените за жилищно строителство в Австралия, особено в Куинсланд, са значително намалени, защото собствениците предпочитат да продадат, вместо да плащат данъци, докато чакат пазарът да се възстанови.

Брук вярва, че китайските предприемачи ще започнат да купуват скоро, защото китайското правителство наскоро облекчи условията за инвестиции в чужбина от страна на китайски компании.

Според Брук най-изгодните сделки се очаква да бъдат в САЩ, където пазарът на имоти е сред най-силно засегнатите. Също така, въпреки че вече има признаци, че жилищният пазар в Австралия се възстановява, големите компании искат да навлязат там, преди цените на земята да тръгнат нагоре.

„Китайските банки имат висока ликвидност. Работим с няколко китайски предприемачи, които търсят възможности за жилищни проекти в чужбина“, казва Брук, цитиран от Property Wire. Той прогнозира тази тенденция да се засили през 2010 г.

Експертът очаква също големи корпорации и институции от Азия да придобият бизнес имоти в Австралия през следващите 12 месеца.

„Към момента има много инвестиции от различни азиатски институции. Някои са нови играчи, включително такива от Сингапур“, допълва той. Пример за това е държавният фонд на Сингапур Government Investment Corporation, който наскоро инвестира в офис кула в Сидни. Други потенциални купувачи са частни инвеститори от Малайзия, Индонезия и Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още