IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на фермерските имоти в САЩ с първи спад за над 20 години

Цената на земята и постройките в щатските ферми е средно 519 долара за декар на 1 януари, с 3,2% по-малко спрямо година по-рано

10:17 | 05.08.09 г.
Цените на фермерските имоти в САЩ с първи спад за над 20 години

Цените на недвижимата собственост в американските ферми се понижиха за първи път от над 20 години, показва правителствена статистика.

Според годишния доклад на министерството на селското стопанство цената на земята и постройките в щатските ферми е средно 519 долара за декар на 1 януари, с 3,2% по-малко спрямо година по-рано, пише WSJ. Спадът е първи от 1987 г. насам, казват от министерството.

Цените на фермерските имоти се покачваха стабилно през последните 10 години, достигайки рекордно ниво миналата година насред ръст в цената на зърното и растящия интерес към използването на различни култури за производство на биогорива.

Обезценяването на стоките обаче и цялостното забавяне на икономиката помитат след себе си и фермите.

„Свиването на икономиката предизвика намаляване на жилищното и бизнес строителство в много региони”, казват от министерството. „Цената на добитъка и културите намаля спрямо година по-рано и производители и инвеститори сега не са толкова оптимистично настроени, както преди година”, се казва в доклада.

Спадът в цената на земята може да утежни трудностите, които фермерите изпитват при набавяне на кредити през последните месеци.

Според някои обаче лекото обезценяване на фермерските имоти не означава задължително, че това ще е лошо за тях. „Напротив, хората ще сметнат това за положителен знак, че има рационализация на пазара”, казва Дългас Старк от Farm Credit Services of America.

Миналата година земеделците в САЩ отчитат печалба от основната си дейност в размер на 89 млрд. долара заради ръста в цената на зърното. Тази година от министерството очакват чистата печалба на фермерите да е с 20% по-малко заради понижението в цената на зърното и забавянето в износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още