IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Самотните обитатели на празния небостъргач

Нова сграда във Флорида има 32 етажа и 200 апартамента, но само един от тях е обитаван

12:24 | 04.08.09 г.
Самотните обитатели на празния небостъргач

Апартаментът на семейство Вангелакос в Югозападна Флорида има мраморни подове, модерно обзавеждане и гледа към голям басейн. Това, което липсва в 32-етажната сграда, е съседи.

Семейството от Ню Джърси купува имота преди четири години, когато град Форт Майерс е във вихъра на жилищния бум и няма и намек за предстояща финансова криза. Тогава те са направили първоначална вноска от 10 хил. долара и започват да чакат огромната дупка да се превърне във висока жилищна сграда – сграда, която днес се превръща в символ на кризата с просрочените ипотеки и отнетите жилища в САЩ.

„Бъдещето трябваше да е Югозападна Флорида“, разказва през Associated Press 45-годишният Виктор Вангелакос, пожарникар, който планирал да се пенсионира и да живее постоянно в апартамента.

Повечето от другите кандидат-обитатели на блока, в който има 200 апартамента, не са финализирали договорите си. Тези, които все пак са го направили, са се преместили в съседната сграда, собственост на същата компания, защото там живеят повече хора.

Ипотечният кредитор на Вангелакос обаче не е съгласен семейството да се мести.

Това ги прави единствените обитатели на сградата, известна като Oasis Tower One.

„Това е красива сграда. Проблемът е, че е много самотна“, казва адвокатът на семейството Джон Юинг, който представлява още 27 клиенти, направили депозити за имоти в сградата.

Когато семейство Вангелакос идва от Ню Джърси за седмица или няколко дни в апартамента си във Флорида, те са единствените, които ползват басейна, фитнес салона или залата за игри, но им липсва човешко присъствие.

„Имайки предвид, че идваме от града, е доста зловещо. Малко като филм на ужасите“, споделя Вангелакос.

Големият фонтан пред сградата е пресъхнал. Автоматичната стъклена врата към предното фоайе е заключена. На рецепцията има регистър за гости, според който последното посещение е направено на 13 февруари.

„Сякаш времето тук е спряло преди шест месеца“, казва Юинг.

Вангелакос обяснява, че са финализирали сделката за апартамента през есента, без да знаят, че другите купувачи не са успели да направят същото. Когато дошли за Коледа, не осъзнали колко е празно, но при следващите посещения сградата ставала все по-изоставена. Лампите около басейна били изгасени, а контейнерът за смет бил махнат, като поставили една кофа пред апартамента им. Семейството се притеснява и за сигурността си.

Бетси Маккой, вицепрезидент на The Related Group, която е продала на семейството апартамента, казва, че са се опитали да намерят решение – като дори са предложили на семейството апартамент в съседната сграда безплатно, докато се разреши ситуацията, но то е било отхвърлено.

Вангелакос не иска да се мести в съседната сграда, защото въпреки това ще трябва да продължи да плаща за ипотеката и поддръжката на апартамента. Те са платили 430 хил. долара за него и имат ипотека за 336 хил. долара. На практика са инвестирали в имота всичките си спестявания.

Вангелакос иска The Related Group да купи обратно апартамента.

Адвокатът на семейството е завел две дела от името на кандидат-обитатели на сградата, защото не е била завършена в обещания вид. Той казва, че са очаквали клуб, яхтено пристанище, частно кино и ресторанти.

Според Маккой тези съоръжения е можело да бъдат направени, но никога не са били обещавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още