IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Краят на имотния бум в Кипър

Кризата на пазара в Кипър дойде предимно заради ниското търсене от страна на британски купувачи, засегнати от рецесията у дома

13:02 | 03.08.09 г.
Краят на имотния бум в Кипър

Забележителният тригодишен бум на пазара на жилища в Кипър приключи през 2008 г. - пикът на пазара беше през ноември 2008 г, а след това цените тръгнаха надолу, обобщава Global Property Guide.

Към март тази година средната цена за жилище е с 2,17% по-ниска на годишна база и възлиза на 187 053 евро, сочат данните на гръцката агенция за имоти MAP S.Platis.

Кризата в Кипър дойде предимно от ниското търсене от страна на британските купувачи, които формират около 70% от всички чуждестранни купувачи в страната. Рецесията във Великобритания и отслабналия паунд спрямо еврото обърнаха погледа на британските купувачи към дестинации, където не се плаща в евро.

През първата половина на годината продажбите в страната намаляха до 842 имота от над 3800 имота, продадени през същия период на миналата година, сочат данни на държавната агенция Cyprus Land Registry. Завръщането на кипърския пазар към нормално състояние може да отнеме четири години, прогнозира Андреас Кристидулу от агенцията.

По време на пика на пазара цените на имотите растяха с по 20% на година, подкрепени от огромното външно търсене, ниските лихви и очакваното въвеждане на ДДС при покупката на нов имот.

Сега очакванията са цените на жилищата в Кипър да продължат да падат. Очаква се също да отслабне вътрешното търсене, като ръстът на БВП на Кипър вероятно ще се забави до 0,3% през 2009 г. Нивото на безработица се повиши до 4,6% през първото тримесечие на 2009 г. от средно 3% за периода 2007-2008 г.

Освен това ипотеките с променлива лихва формират около 97,8% от всички жилищни кредити в Кипър, което прави пазара уязвим от лихвени шокове. Лихвените нива в Кипър са сред най-високите в еврозоната, макар и нивата да паднаха леко до 6,4% през май от 6,8% средно за първото тримесечие на 2009 г.

Броят на разрешителните за строителство на жилищни имоти намалява с 24% през април до 1252 от 1658 година по-рано.

Забавянето на туризма и глобалната криза допринесоха и за спад на доходността от наеми в Кипър. През първата половина на годината посещенията на туристи се понижиха с 10,8% до 883 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още