IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Много апартаменти в Букурещ вече струват по-малко от цената на покупката им

Цените на тристайните апартаменти в румънската столица са паднали с над 40% спрямо май 2008

11:19 | 03.08.09 г.
Много апартаменти в Букурещ вече струват по-малко от цената на покупката им

Най-малко 10 хил. жители на Букурещ, които са купили апартаменти през първата половина на 2008 г., когато цените на имотите достигнаха пика си, стават свидетели на това как стойността на дома им намалява с течение на времето, като в повечето случаи заемите им вече значително надхвърлят цената, които биха могли да получат, ако пробват да продадат, пише Ziarul Financiar (ZF).

През първите пет месеца на 2008 г. в Румъния са били сключени 200 хил. транзакции с имоти, включително сделки със земя и сгради с различно от жилищно предназначение, сочат данни на съюза на нотариусите и от регистъра на земята.

Именно през този период започна да се образува разлика между цените, искани от собствениците и тези, които купувачите са склонни да заплатят, което задейства продължителния спад на броя сделки.

Около 30 хил. от тези сделки са сключени в Букурещ, като най-малко половината от тях са за апартаменти. „По-голямата част от сделките с имоти в Букурещ са за апартаменти“, поясняват от офиса на нотаруис в централен Букурещ.

Според индекс на ZF цените на тристайните апартаменти в Букурещ са паднали с над 40% спрямо май 2008 г., когато средната цена беше 2070 евро за квадратен метър.

Бизнес изданието разглежда случая на 33-годишния Драгош Н., който е купил двустаен апартамент в източната част на града през този период. Той е платил 95 хил. евро за апартамент с две стаи и площ 49 кв. м през юни миналата година, когато цените започнаха движението си надолу.

Според него сега апартаментът му вероятно струва най-много 70 хил. евро. Когато го е купил, банката го оценява на 97 хил. евро и му отпуска 30-годишен заем за 80 хил. евро. Въпреки че харесва апартамента си, Драгош изпитва известно разочарование, защото цените са започнали да падат през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още