IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средните цени за нощувка в хотел в Истанбул с над 9% спад за пет месеца

Страната отчита спад от 0,7% в броя на чуждестранните туристи за първите пет месеца

13:23 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Средните цени за нощувка в хотел в Истанбул с над 9% спад за пет месеца

Средните цени на нощувките в хотели в Истанбул са се понижили с 9,2% през първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на 2008 г., сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

При понижаване на търсенето в хотелиерския сектор хотелиерите на първо време се опитват да запазят цените на нощувките непроменени и се примиряват със спад на заетостта, надявайки се, че пазарът ще се възстанови бързо. Това е така, тъй като при едно евентуално понижение на цените би било трудно по-късно да се повишат обратно до изходящите нива.

Въпреки това с продължаващото влошаване на пазарните условия негативният натиск върху цените се засилва. След спад в заетостта на хотелите в Истанбул от септември 2008 г. насам хотелиерите започнаха да намаляват и цените.

Турция се радваше на силен ръст в туризма през последните години. За периода между 2005 и 2008 г. повишението в броя на туристите беше около 28%. Въпреки това, подобно на други страни, тежките икономически условия започнаха да засягат сериозно туризма в страната през 2009 г. Все пак спадът за първите пет месеца бе минимален от 0,7%.

По данни на Министерството на културата и туризма в страната от 1,5 млн. чужди туристи, които са посетили Турция за този период, 35% са избрали Анталия, а 26% - Истанбул.

Броят на посетителите в Истанбул през април и май е отчел ръст съответно от 8,5% и 1,2%.

Основната част от туристите в Турция са чуждестранни, които през 2008 г. са представлявали 73% от общия брой на туристите. Най-голям брой туристи в Турция има от Германия и Русия. Поради икономическата криза обаче техният брой е отчел спад съответно от 7 и 20% през първите пет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още