IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доходността от бизнес имоти в ЦИЕ остава „хипотетична“

Сегментите на офис и търговски площи са отчели слабо покачване на нивата през второто тримесечие, докато при индустриалните имоти то е по-значително

11:43 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността от бизнес имоти в ЦИЕ остава „хипотетична“

Отчетените в докладите на брокери и консултанти нива на доходността от бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остават хипотетични и през второто тримесечие на годината, тъй като на разположение има само ограничени данни за сделки в региона, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Въпреки че доходността в региона е достигнала близо до дългосрочните си устойчиви нива, от компанията не изключват тя да се повиши още до края на годината.

Сегментите на офис и търговски площи са отчели слабо покачване на нивата през второто тримесечие, докато при индустриалните имоти то е по-значително.

Най-висока доходност в ЦИЕ през вторите три месеца на 2009 г. е отчетена в индустриалния сегмент в Киев, където тя е достигнала 17%, следвана от Москва с 14%. Тя е най-ниска в Братислава, Прага и Варшава – 8,75%.

Пазарът в Киев оглавява класацията и по отношение на доходността при офисите и търговските площи, където тя е съответно 15 и 16%. Варшава отново е с най-ниска доходност в региона и за тези видове имоти. На офис пазара в полската столица нивата на доходност са 6,75%, а при търговските площи – 7%.

София за поредно тримесечие отчита най-висока доходност за всички сегменти сред пазарите от ЕС. В нашата столица нивата са 10% при офисите и търговските имоти и 12 при индустриалните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още