IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-голямата компания за имоти в Близкия изток излезе на загуба

Emaar е засегната най-силно от участието си на американския пазар на жилища

10:25 | 31.07.09 г.
Най-голямата компания за имоти в Близкия изток излезе на загуба

Най-голямата строително-инвестиционна компания за имоти в Близкия изток - Emaar Properties – отчете голяма загуба, след като инвестициите й на щатския пазар на имоти не се развиха съгласно очакванията.

Компанията има загуба от 1,3 млрд. дирхама (350 млн. долара) за периода от април до юни, след като беше принудена да отпише 1,73 млрд. дирхама от подразделението си за жилища в САЩ. За същия период миналата година Emaar отчете печалба от 2,1 млрд. дирхама.

Вътрешният пазар в Дубай също преминава през криза на строителството заради влиянието на глобалното икономическо забавяне.

Компанията описва първата половина на годината като „изключително предизвикателна“.

Emaar е засегната най-силно от участието си на американския пазар на жилища. През 2006 г. тя придоби щатската компания за жилищно строителство John Laing Homes.

„Заради продължилото забавяне на американския пазар на имоти и процедурата за обявяване на банкрут на John Laing Homes, Emaar реши да отпише пълната счетоводна стойност на JL Homes през второто тримесечие“, посочват от компанията.

Според анализатори решението да се тегли черта на интересите в САЩ може да се окаже благотворно за компанията.

„Мисля, че инвеститорите ще приемат положително решението за отписване, защото Emaar реши да приключи окончателно с JL Homes и да продължи нататък“, коментира пред BBC Боби Саркар от Al Mal Capital.

Emaar е най-известна с проекта си Burj Dubai - най-високият небостъргач в света, който по план трябва да бъде завършен по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още