IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчитат повишено търсене на ипотечни заеми в еврозоната

Стандартите за кредитиране на бизнеса обаче продължават да се затягат

14:42 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат повишено търсене на ипотечни заеми в еврозоната

Търсенето на жилищни кредити в еврозоната се е върнало на положителна територия за пръв път от началото на 2006 г., докато компаниите отчитат „повратна точка“ във все по-трудните условия за банково кредитиране, сочи доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Потребителите станаха значително по-малко песимистични относно перспективите пред жилищния пазар през второто тримесечие на годината, а темповете на затягане на ипотечните пазари се забавиха.

Междувременно обаче стандартите за кредитиране на компаниите продължиха да се затягат с много по-бързи темпове в сравнение с предишните тримесечия, сочи докладът.

Опасенията за състоянието на кредитните пазари в еврозоната се повишиха през последните седмици, но проучването на ЕЦБ показва, че политиките на правителствата и централните банки в еврозоната за борба с рецесията започват да дават резултати.

Последните тенденции в кредитирането към компаниите „потвърждават повратната точка в цикъла на затягане“, казват от ЕЦБ.

Миналия месец ЕЦБ наля 442 млрд. евро под формата на едногодишни кредити в банковата система на еврозоната, като наред с това все по-настойчиво призовава банките да кредитират бизнеса и домакинствата при разумни лихвени нива.

Икономистите предупреждават, че банковият сектор може да продължи да забавя икономическото възстановяване.

По мнението на икономиста от Deutsche Bank Джилс Моек, цитиран от FT, търсенето на корпоративни кредити ще се възстанови по-късно тази година. Според него от ключово значение ще бъде как банките ще се адаптират към това нараснало търсене.

Проучване на германския институт Ifo от юли показва, че 45,1% от германските компании смятат условията за банково кредитиране за „рестриктивни“, което е увеличение от техния дял от 42,4% за предходния месец и от 23% в средата на 2007 г.

Проучването на ЕЦБ сочи също, че банките от еврозоната стават все по-селективни при отпускането на кредити. Въпреки това делът на банките, които налагат по-строги стандарти върху кредитите за компаниите, се е понижил от 43% през първото тримесечие до 21% за второто.

Причините, посочени за затягането, отразяват опасения относно икономическите перспективи и фактори, специфични за самите компании, които кандидатстват за кредитиране, и не се дължат толкова на капиталовите позиции на самите банки или достъпа им до финансиране.

Банките отчитат по-малък спад в търсенето на корпоративни кредити през второто тримесечие, като през третото се очаква още по-голямо подобрение. Скорошните понижения се дължат главно на рязко намаляване на нуждата от финансиране на инвестиционни проекти.

Делът на банките, които отчитат по-затегнати условия за ипотечно кредитиране през второто тримесечие, се е понижил до 22% от 28% през първите три месеца и от 41% през последното тримесечие на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още